Un fost consilier al ministrului Transporturilor în 2012 a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în dosarul în care s-au dat comisioane de peste 2 mil. de euro. Potrivit procurorilor, o parte din comision a fost folosită pentru servicii de publicitate în campania pentru parlamentare din 2012.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procurii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Szechely Mihaela Vasilica, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, a anunţat, joi, DNA.

De asemenea, au fost trimişi în judecată doi cetăţeni italieni, unul dintre ei soţul primei inculpate, firma Team Delta Proiect şi un cetăţean român, administrator de drept al firmei.

”Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistenţă juridică formulată de autorităţile belgiene, iar investigaţiile s-au desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internaţională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA şi autorităţi de aplicare a legii din Belgia. Investigaţia a fost realizată cu sprijinul OLAF şi al EUROJUST. Cauza are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat”, a transmis, joi, DNA.

Potrivit procurorilor, în contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor C.F.R. (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: ”În baza unei înţelegeri prealabile pe care o avea cu ceilalţi doi inculpaţi, ambii cetăţeni italieni, Szechely Mihaela Vasilica ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, soţul ei, la sediul ministerului Transporturilor, de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcţii din Italia (martor), sume de bani, pentru a interveni în favoarea respectivei companii care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată. Concret, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plăţile ce trebuiau deblocate, inculpata s-ar fi angajat să îşi exercite influenţa pe care o avea asupra persoanelor din minister (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase faţă de compania de construcţii (plăţi scadente şi restante)”.

Procurorii au mai precizat că, ulterior, în baza aceleiaşi înţelegeri, pentru a întări convingerea reprezentanţilor companiei constructoare că plata comisionului reprezintă unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plăţile scadente şi restante ale CFR, unul dintre cetăţenii italieni ar fi pretins de la  directorul general al companiei de construcţii din Italia (martor) plata aceloraşi sume drept comision (sume ce fuseseră deja pretinse de Szechely Mihaela Vasilica cu ajutorul soţului).

Banii ar fi reprezentat preţul influenţei pe care inculpatul promitea să o folosească asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să se implice în rezolvarea problemei sucursalei din România a companiei italiene.

”În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, inculpata Szechely Mihaela Vasilica ar primit pentru sine şi pentru ceilalţi doi inculpaţi, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcţii din Italia, suma de 9.005.497 lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiţi în contul societăţii Team Delta Proiect SRL, plăţile fiind mascate prin contracte fictive. Din contul societăţii Team Delta Proiect SRL, perioada 5 noiembrie 2012 – 26 august 2013, ar fi fost transferată suma de 4.472.141 lei (1.020.550 euro), prin 35 de operaţiuni de transfer bancar, în conturile a două societăţi belgiene aflate sub controlul inculpatului cetăţean italian, ca preţ al intervenţiei descrise anterior. Plăţile prin transfer bancar au fost justificate prin contracte fictive”, mai arată DNA.

Potrivit procurorilor, o altă parte din banii ajunşi în contul firmei Team Delta Proiect SRL, respectiv 465.132 lei, ar fi fost retraşi în perioada 27 iulie – 20 decembrie 2012, de administratorul de drept al firmei, în condiţiile în care aceasta cunoştea caracterul nelegal al sumelor primite în cont.

”Administratorul de drept era persoana care preluase de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor. Banii retraşi ar fi fost folosiţi în interesul firmei, în interes personal ori al celorlalţi inculpaţi. Celălalt  coinculpat italian, soţul Mihaelei Szechely Vasilica, ar fi participat la activităţile infracţionale, în sensul în care ar fi intermediat discuţiile cu ambii reprezentanţi ai companiei de construcţii din Italia, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor. De asemenea, în calitate de asociat şi administrator de facto al firmei Team Delta Proiect SRL, acesta ar fi dispus transferul unei sumei de 4.472.141 lei (1.020.550 euro)  în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârşirea unei infracţiuni. În perioada octombrie 2012 – mai 2013, acelaşi inculpat ar fi determinat înregistrarea, în evidenţele contabile ale societăţii Team Delta Proiect SRL, a unor facturi aferente unor achiziţii fictive de bunuri şi servicii, având ca rezultat neplata unor obligaţiilor fiscale în valoare totală de 1.413.522 lei”, au mai precizat procurorii.

Cu această sumă, Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se constituie parte civilă în cauză.

”Cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă au condus la ipoteza că, în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, una din cele două societăţi înregistrate în Belgia a făcut plăţi către societăţi din România, plăţi reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din anul 2012, beneficiar al acestor servicii fiind o alianţă politică. Cu privire la aceste fapte, săvârşite pe teritoriul Belgiei, cercetările sunt continuate de autorităţile belgiene”, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive dispuse faţă de doi dintre inculpaţi, precum şi măsurile asigurătorii.

În 8 aprilie 2019, DNA anunţa plasarea sub control judiciar a fostului consilier al ministrului Transporturilor, iar în 21 august a unuia dintre cei doi cetăţeni italieni.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.