Comunitatea Declic solicită Tribunalului Militar Bucureşti să judece în regim de urgenţă dosarul 10 August, arătând că ”mai sunt doar 3 ani până la prescrierea faptelor, iar vinovaţii ar putea să scape de pedeapsă”. Declic adaugă că a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 August şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de 5 ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic. Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată. Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august, conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de organizaţie.

Reprezentanţii Declic atrag atenţia asupra pericolului tergiversării judecării dosarului.

”Ne aşteptăm ca cei acuzaţi să speculeze chestiuni procedurale pentru a se ajunge la prescripţie, iar dosarul este voluminos, cu multe persoane. Aşa că va fi necesară implicarea părţilor vătămate, pentru a evita tergiversarea pe motive procedurale, cum ar fi lipsa procedurii de citare. Pentru a uşura procedura de citare, le recomandăm persoanelor vătămate să depună la dosar un înscris cu adresa fizică şi o adresă de e-mail şi să ceară citarea prin email. Procedura de citare, respectiv lipsa citării persoanelor vătămate la începutul procesului poate fi cel mai mare pericol pentru tergiversarea cauzei”, a declarat Toni Decean, avocatul Comunităţii Declic şi al lui Ioan Crăciuneanu. 

Membrii Comunităţii Declic vor participa, joi, de la ora 19.00, la o manifestaţie organizată în Piaţa Victoriei, pentru a cere justiţie pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018.

”Asta, în condiţiile în care o nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialişti din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetăţeni grenade care aveau capacitatea de a exploda şi de a produce răni deosebit de grave. Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetăţeni paşnici. Au fost folosite, conform procurorilor, 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 si 40 mm cu efect iritant lacrimogen. Exista imagini care arată ca s-a tras chiar şi direct înspre protestatari şi jurnalişti”, se menţionează în comunicat.

Comunitatea Declic adaugă că a achitat costurile cu avocaţii care au reprezentat o parte dintre victime, printre care şi pe Ioan Crăciuneanu, cel care a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei. Avocaţii au analizat sute de ore de înregistrări video şi au extras imaginile care arată exact violenţele directe asupra cetăţenilor paşnici. Membrii Declic au achitat costurile cu avocaţii, atât pe parcursul anchetei, cât şi în instanţă, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului.

”Într-adevăr, avansarea anchetei în vederea elucidării efectelor explozibililor folosiţi şi dispoziţia instanţei de grăbire a punerii cazului pe rol constituie paşi buni în direcţia rezolvării corecte a Dosarului 10 August. Cu toate acestea, analiza chimică a grenadelor după 5 ani de la eveniment ne arată o Justiţie cu mai multe viteze, care nu acţionează predictibil, ci conform unor resorturi incerte. Aştept în primul rând de la Justiţia Română să fie rapidă, că în privinţa corectitudinii mai sunt şi alte instanţe de la care putem lua lumină”, a declarat Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele din 10 august, care a suferit o rană la picior din cauza unei grenade folosite de jandarmi.

Şaisprezece persoane, între care fostul adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, fostul prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Cătălin Sindile, au fost trimise în judecată în Dosarul 10 August. În urma incidentelor din 10 august 2018, 433 de persoane au fost rănite. Până în prezent, s-au constituit parte civilă în dosar 312 dintre persoanele vătămate. Trimiterea în judecată vine la cinci ani de la incidente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.