Comisia Europeană dă României şi Bulgariei un termen de două luni pentru a lua măsuri de aplicare a directivei privind confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni, în caz contrar Executivul comunitar urmând să decidă sesizarea Curţii Europene de Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia solicită României şi Bulgariei să pună integral în aplicare legislaţia UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi a produselor infracţiunilor săvârşite în UE. Directiva instituie norme minime privind îngheţarea bunurilor în vederea unei posibile confiscări ulterioare şi privind confiscarea bunurilor în materie penală. Datorită reglementărilor UE în vigoare, autorităţile naţionale pot să confişte şi să recupereze cu mai multă uşurinţă produsele şi instrumentele provenite din săvârşirea de infracţiuni în UE, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

Potrivit legislaţiei UE, „produse“ înseamnă orice avantaje economice obţinute direct sau indirect din săvârşirea unei infracţiuni, iar „instrumentele“ sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infracţiuni. Îngheţarea şi confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracţiuni îi privează pe infractori de activele dobândite ilegal. Acesta este un mijloc esenţial de combatere a criminalităţii (organizate) şi totodată o modalitate de a împiedica spălarea şi reinvestirea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în activităţi comerciale licite sau ilicite, subliniază Comisia Europeană.

”Statele membre trebuiau să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 4 octombrie 2015. Cu toate acestea, Bulgaria şi România nu au comunicat Comisiei nicio măsură naţională de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat autorităţilor naţionale ale acestor ţări. Bulgaria şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la această chestiune”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.