Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis joi să îl verifice din nou pe procurorul general Augustin Lazăr după informaţiile potrivit cărora în anii '80 acesta a refuzat eliberarea unui disident anticomunist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la Procurorul General al României domnul Augustin Lazăr, Colegiul C.N.S.A.S., în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi, care au fost dezbătute în mass-media", anunţă CNSAS.

De asemenea, după ce istoricul Mădălin Hodor a declarat că afirmaţia că Augustin Lazăr a fost „un torţionar” este falsă, iar cel care de fapt a făcut acest lucru era lt.col. Lazăr Gheorghe, publicând şi decizia CNSAS în acest sens., CNSAS precizează că intervenţiile lui Hodor  nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei şi nu are mandat de reprezentare din partea colegiului instituţiei.

Luju.ro a scris că Augustin Lazăr "a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist", Iulius Filip. "În anii '80, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceausescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă “Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri (..) În final, acesta fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru “propagandă împotriva orândurii socialiste”", scrie sursa citată, care susţine că Iulius Filip a încercat de două ori să fie liberat condiţionat, fiind refuzat de o comisie condusă de procurorul Augustin Lazăr.
 
Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că între 1985-1986 a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia şi a îndeplinit, periodic, atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată. El subliniază că această comisie nu dispunea eliberarea deţinuţilor, ci doar verifica îndeplinirea criteriilor tehnice pentru eliberare.

P:rocurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri seară la Realitate TV, referindu-se la acuzaţiile conform cărora în perioada comunistă ar fi refuzat eliberarea disidentului Iuliu Filip, că are "o anumită emotivitate, o anumită agitaţie produsă de aceste întâmplări" şi şi-a exprimat regretul pentru drama acestuia.

"Vă rog să scuzaţi faptulcă am o anumită emotivitate, o anumită agitaţie proddusă de aceste întâmplări, pentru că în 37 de ani de activitate judiciară, eu nu am mai văzut aşa ceva. Eu am fost învăţat să gândesc cu mintea mea şi să nu fiu inflenţat de nimeni şi mă deranjează foarte mult când alţii nu mă lasă să îmi fac atribuţiile de serviciu aşa cum trebuie. Şi pentru acest lucru eu cred că magistraţii trebuie să aibă o atitudine responsabilă şi să spună public ce este drept şi ce nu este drept", a spus Augustin Lazăr pentru Realitatea TV.

El a spus că acest scandal a fost creat pentru că sunt persoane interesate să dramatizeze, persoane care au proceduri judiciare în curs şi ar dori să obţină cu această ocazie o situaţie favorabilă şi să influenţeze candidatura la funcţia de procuror general pentru mandatul viitor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.