Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă Poliţia judiciară ar trebui să rămână la MAI sau să fie transferată la Ministerul Justiţiei, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, că ar trebui să lăsăm să prezinte o concluzie grupul de lucru care va discuta modificarea legilor justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dumneavoastră vorbiţi doar de o mică parte din ceea ce se întâmplă cu legile justiţiei. Ieri în coaliţia de guvernare a fost luată decizia de a se forma un grup de lucru care se va uita la toate legile justiţiei şi le va pune în acord cu Comisia de la Veneţia, cu programul de guvernare. Haideţi să aşteptăm concluzia acestui grup de lucru şi după aceea putem să vorbim”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat într-o conferinţă de presă miercuri dacă Poliţia judiciară ar trebui să treacă la Ministerul Justiţiei sau dacă va fi căutată o formulă de compromis.

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode consideră că este imposibil ca poliţiştii judiciari să treacă de la MAI la Ministerul Justiţiei, pentru că este vorba de 60% din Poliţia Română, iar acest lucru ar crea o mare problemă pentru cele două ministere.

„În programul de guvernare este prevăzut preluarea Poliţiei Judiciare de la MAI la Ministerul Justiţiei. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu Ministerul Justiţiei, şi noi, şi Ministerul Justiţiei, am ajuns la concluzia că acest lucru este, practic, imposibil. Vorbim de peste 28.000 de poliţişti de Poliţie Judiciară din cei 48.000 de poliţişti cât are Poliţia Română astăzi, 60% practic din Poliţia Română ar trebui conform acestei reglementări să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, ceea ce ar crea o mare problemă în MAI şi o problemă la fel de mare în Ministerul Justiţiei pentru că nu ar putea să îi gestioneze”, a declarat Lucian Bode, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a precizat că este nevoie de un ghid al poliţistului judiciar.

„Astăzi un poliţist detaşat la DNA, spre exemplu, în momentul când expiră mandatul primim la MAI o solicitare de prelungire cu încă trei ani a respectivului mandat şi cred că ar fi nevoie să avem un ghid al poliţişstlui de poliţie judiciară astfel încât să ştii, dacă din cei 28.000 de poliţişti de poliţie judiciară doresc să ajungă la DNA o mie, din cei o mie pot fi selectaţi cei 50-150 de câţi are nevoie această structură de elită. Nu să-mi vină parchetul să îmi spună Popescu vreau să îl detaşaţi la DNA şi din cei o mie care se califică profesional să poată să fie recrutaţi cei mai buni”, a explicat Bode.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.