Cei trei preoţi acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop de Huşi Corneliu Bârlădeanu, ameninţându-l că fac public un film în care acesta apărea în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul arhimandrit Cristian Jitaru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, interzicându-i-se pentru cinci ani dreptul de a fi ales şi dreptul de a exercita funcţia de preot.

"În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Jitaru Sebastian Cristi, pentru infracţiunea de şantaj prev. de art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 2 şi alin. 3 din Codul penal, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal. În temeiul art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, în condiţiile art. 65 alin. 3 din Codul penal. În temeiul art. 72 alin. 1 din Codul penal, deduce din durata pedepsei de executat de către inculpatul Jitaru Sebastian Cristi durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la data de 15.06.2017 şi până la data de 10.11.2017, inclusiv', se arată în decizia Curţii de Apel Iaşi.

Gheoghe Damian, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean de urgenţă Vaslui. a primit trei ani de închisoare cu executare, precum şi interzicerea unor drepturi, inclusiv a celui de a fi preot, pe o perioadă de cinci ani.

"Condamnă pe inculpatul Damian Gheorghe, pentru infracţiunea de şantaj prev. de art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 2 şi alin. 3 din Codul penal, la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal. În temeiul art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, în condiţiile art. 65 alin. 3 din Codul penal. În temeiul art. 72 alin. 1 din Codul penal, deduce din durata pedepsei de executat de către inculpatul Damian Gheorghe durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la data de 15.06.2017 şi până la data de 10.11.2017, inclusiv", a decis instanţa.

Preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, a primit şi el o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru cinci ani.

"În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Bumbu Răzvan Mihail, pentru infracţiunea de şantaj prev. de art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 2 şi alin. 3 din Codul penal, la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal. În temeiul art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, în condiţiile art. 65 alin. 3 din Codul penal. În temeiul art. 72 alin. 1 din Codul penal, deduce din durata pedepsei de executat de către inculpatul Bumbu Răzvan Mihail durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la data de 15.06.2017 şi până la data de 10.11.2017, inclusiv", a stabilit Curtea de Apel Iaşi. 

Cei trei preoţi, acuzaţi că l-au şantajat pe episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, cu imagini compromiţătoare în schimbul unor sume de bani sau funcţii, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în 29 iunie 2017. 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus trimiterea în judecată a celor trei preoţi din judeţul Vaslui pentru posibile fapte de corupţie, respectiv şantaj.

Astfel, arhimandritul Cristian Jitaru, de la Episcopia Huşilor, şi preoţii Gheorghe Damian, de la biserica din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, şi Răzvan Bumbu, de la Parohia Văleni, au fost acuzaţi că ar fi pretins funcţii sau ar fi cerut sume importante de bani pentru a nu dezvălui unele materiale compromiţătoare cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit procurorilor DNA, preotul arhimandrit Cristian Jitaru ar fi ameninţat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial, cât şi unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.

”În aceeaşi manieră au procedat şi ceilalţi doi inculpaţi, preotul de caritate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Gheorghe Damian, şi preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, care, în intervalul 12 - 14 iunie 2017, au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă „avansare”, susţin procurorii DNA.

Cel şantajat de către cei trei preoţi este episcopul Huşilor,Corneliu Bârlădeanu, care apărea în ipostaze compromiţătoare într-un film alături de un fost elev de la Seminarul Teologic Huşi,preot în judeţul Vaslui. Preoţii  l-au  ameninţat pe şeful lor că dacă nu le dă bani sau funcţii, vor face publică înregistrarea, atât în  presă, cât şi la conducerea Bisericii Ortodoxe Române.

În august 2017, reprezentanţii Patriarhiei au anunţat că episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, care a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot, s-a retras din funcţie, deşi se consideră nevinovat, el urmând să rămână ”în ascultare deplină faţă de Sfântul Sinod”. De asemenea, el a fost exclus din clerul bisericesc. ”PS Corneliu, episcopul Huşilor, şi-a depus cererea de retragere din funcţie, cerere care a fost aprobată de Sfântul Sinod. El se consideră nevinovat, dar pentru tulburarea generată în biserică faţă de credincioşi a ales să facă acest pas”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.