Adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Liviu Tudose, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas şi fostul şef al Poliţiei Prahova Viorel Dosaru, reţinuţi de DNA în dosarul care vizează politicieni, poliţişti şi magistraţi prahoveni, au fost arestaţi preventiv, vineri, de instanţa supremă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, vineri după-amiază, propunerea de arestare preventivă formulată de DNA Ploieşti pentru magistraţii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, precum şi pentru Viorel Dosaru şi Constantin Ispas.

Instanţa supremă a decis arestarea preventivă a celor patru, în urma unei şedinţe care a durat zece ore şi în care cei patru au fost reprezentanţi de avocaţi care au pledat pentru lăsarea lor în libertate.

Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Întrucât pe parcursul dezbaterilor ordonanţele de reţinere emise de DNA pe numele celor patru au expirat, aceştia au fost lăsaţi să plece acasă, astfel că poliţiştii urmează să-i ridice şi să-i ducă în arest.

Adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Liviu Tudose, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas şi fostul şef al Poliţiei Prahova Viorel Dosaru au fost reţinuţi, miercuri seară, de procurorii DNA, după mai multe ore de audieri, în dosarul care vizează politicieni, poliţişti şi magistraţi prahoveni.

Cei patru şi-au petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, ei fiind prezentaţi, joi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz, miercuri, pentru reţinerea şi arestarea preventivă a procurorilor Aurelian Mihăilă şi Liviu Tudose de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

Fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas a fost reţinut pentru a doua oară în ultimele luni . El a fost arestat preventiv anul trecut într-un alt dosar de copruţie, fiind eliberat la începutul lui 2016 şi pus sub control judiciar.

În dosarul în care cei patru au fost reţinuţi apar şi numele altor magistraţi şi şefi din Poliţia Judeţeană Prahova, între care actualul şef al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Ionuţ Botnaru, dar şi actualul şef al DIICOT Prahova, procurorul Liviu Matei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Liviu Tudose este acuzat de luare de mită şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar Aurelian Mihăilă, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, de două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi de cercetare abuzivă.

De asemenea, Constantin Ispas este acuzat de trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar Viorel Dosaru, la data faptelor şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului,

Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că, în perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, în scopul obţinerii unor funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice, dar şi ”în scopul zădărnicirii urmăririi penale efectuată în cauza menţionată”.

”Scopul respectiv era urmărit atât de inculpaţii din dosarul menţionat, cât şi de deputatul Ghiţă Sebastian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi firme cercetate în cauză. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală”, arăta DNA.

Şi Viorel Dosaru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, a permis, în perioada iunie 2013- septembrie 2013, în legătură cu acelaşi dosar, accesul lui Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, în schimbul menţinerii în funcţie sau promovării în alte funcţii de conducere .

”În dosarul respectiv, ofiţerii din subordine erau delegaţi să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informaţiile confidenţiale, urmărit de deputatul Ghiţă Sebastian era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menţionată, dar şi protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi juridice inculpate în cauză”, mai preciza DNA.

În vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, a permis ofiţerului de poliţie Constantin Ispas accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii din acelaşi dosar al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie (ICCJ) au decis, în 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar clasat în anul 2014 de către procurorul Lucian Papici şi în care erau cercetaţi şefi de unităţi de Parchet din jdueţul Prahova, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, şeful Poliţiei Ploieşti, fostul şef al Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Ploieşti, mai mulţi comisari şefi din Poliţia Prahova, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Cercetările în acest dosar au pornit de la dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 35 de milioane de euro în care au fost inculpaţi, printre alţii, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe, unul dintre apropiaţii conducerii PSD Prahova, alături de mai mulţi oameni de afaceri ale căror firme au avut contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.