Ron Weiner şi David Geclowicz, cei doi israelieni acuzaţi că au spionat familia procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost plasaţi în arest la domiciliu de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Weiner şi Geclowicz se aflau în arest preventiv din 3 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât, joi seară, înlocuirea arestării preventive în cazul israelienilor Ron Weiner şi David Geclowicz cu măsura arestului la domiciliu. Decizia magistraţilor este definitivă. Cei doi vor fi plasaţi în arest la domiciliu, la o reşedinţă aleasă de ei în municipiul Bucureşti.

Iniţial, şi Tribunalul Bucureşti a decis arestarea la domiciliu a lui Weiner şi Geclowicz. Procurorii DIICOT au atacat, însă, decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

În dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA Laura Kovesi, cetăţenii israelieni Ron Weiner şi David Geclowicz erau arestaţi preventiv, din 3 aprilie. Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

În acelaşi dosar, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

După ce Weiner a accesat respectivele conturi online şi a preluat controlul asupra acestora, a avut acces la informaţiile şi la corespondenţa privată stocate, le-a copiat şi le-a transferat neautorizat sistemul său informatic, “producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”, susţin anchetatorii.

În dosar au fost audiaţi la DIICOT, ca martori, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi membri ai familiei sale.

"Nu am aflat cine mi-a spionat familia, nu toate informaţiile care au apărut în spaţiul public sunt reale, nimeni din familia mea nu a fost monitorizat, nu au fost sparte conturile de email. O zi şi jumătate au fost telefoane către prieteni prin care s-a încercat aflarea de date personale. Nu există email-uri sparte. Căsuţa mea de e-mail nu a fost spartă, nici a tatălui sau a fratelui meu. Au fost sparte mail-urile unor persoane cu care nu am legătură personală, pe unii din ei nici nu-i cunosc, cu unii nu am vorbit de ani de zile. Probail a fost o monitorizare care a vizat DNA în general. Am dat declaraţii la DIICOT, declaraţii de martor şi membrii familiei mele au fost audiaţi, inclusiv tatăl meu, tot în calitate de martor”, declara Laura Kovesi, la Europa FM, la începutul lunii mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.