Cei cinci candidaţi la conducerea DIICOT sunt programaţi să susţină vineri interviurile. Printre aceştia se află procurorul şef adjunct al DIICOT Giorrgiana Hosu, dar şi fostul şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, care candidează şi pentru conducerea Parchetului General. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu afirma că DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracţiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au fost admişi pentru interviu Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

Interviurile au început marţi, cu candidaţii pentru desemnarea şefului Parchetului ICCJ, şi au continuat şi miercuri, iar joi s-au desfăşurat interviurile pentru conducerea DNA.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat joi, după interviurile pentru postul de procuror general, că toţi candidaţii au demonstrat profesionalism şi valoare şi că urmează deliberarea cu privire la tipul de lider necesar, în funcţie de ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în ultimii 10-15 ani în Ministerul Public şi ceea ce e de făcut în următorii trei ani.

El s-a declarat convins că lucrurile vor evolua în aceiaşi parametri buni şi în cadrul interviurilor pentru celelalte funcţii.

Predoiu afirma, la jumătatea lunii decembrie, că DIICOT e încărcată excesiv cu cauze minore, afectând concentrarea pe marile grupări de crimă organizată şi că acest lucru trebuie corectat. De asemenea, în opinia sa, instituţia trebuie să comunice profesionist în cazurile complexe care pot genera emoţii publice, pentru că societatea este în cel mai înalt grad interesată de combaterea crimei organizate.

”Sistemul de „law enforcement” din ţara noastră a fost construit în anii 2000 pentru realităţile din acea perioadă, el trebuie modernizat şi reformat, adaptat provocărilor prezente şi de perspectivă. Crima organizată s-a integrat accentuat odată cu globalizarea, inclusiv la noi în ţară, este mai flexibilă, mai dinamică şi din ce în ce mai agresivă, fiind important să primească o ripostă fermă şi inteligentă. Fără o cooperare inter-instituţională, pe modelul practicii altor state democratice, infracţiunile complexe de crimă organizată, terorism, infracţiuni cibernetice, trafic de persoane şi droguri, nu pot fi depistate, investigate, inculpate şi condamnate cu succes. Competenţa DIICOT încarcă direcţia excesiv cu cauze minore, afectând concentrarea pe marile grupări de crimă organizată şi acest lucru trebuie corectat. DIICOT trebuie să comunice profesionist în cazurile complexe care pot genera emoţii publice, societatea este în cel mai înalt grad interesată de combaterea crimei organizate şi e nevoie de o astfel de comunicare. Resursele DIICOT trebuie suplimentate, imediat ce problemele bugetare prezente vor fi rezolvate”,  declarat ministrul Cătălin Predoiu în discursul rostit  la aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea DIICOT

 
El a precizat că Ministerul Justiţiei se va păstra în limita competenţelor sale, abţinându-se de la orice ingerinţă în dosarele DIICOT.
În acelaşi timp, însă, el a avertizat că Ministerul Justiţiei va sprijini DIICOT în limita competenţelor sale, îi va monitoriza activitatea în cadrul aceloraşi limite;
În încheiere, ministrul Justiţiei şi-a exprimat disponibilitatea de a participa constant la astfel de reuniuni în care să se discute cu „cărţile pe masă” problematica activităţii instituţionale a DIICOT şi a Ministerului Public în general.
„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracţiuni cibernetice şi terorism şi MJ aşteaptă de la DIICOT o acţiune energică şi profesionistă în continuare. Cadrul legal şi suportul logistic sunt aspecte cheie pentru eficienţa DIICOT şi Ministerul Justiţiei a notat acest lucru. Succesul DIICOT depinde şi de cooperarea cu partenerii instituţionali pe baze legale transparente şi eficiente, pe modelul bunelor practici din alte state democratice. Am notat opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâştigarea coerenţei sistemului de „law enforcement” şi a Justiţiei în general”, a declarat Ministrul Justiţiei.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.