Curtea Constituţională a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Astfel, CCR a constatat că că procedura de judecată a plângerii contravenţionale împotriva sancţiunii avertismentului sau a amenzii de până la 3.000 lei „este imposibil de aplicat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În esenţă, Curtea a reţinut că, din cauza modului în care este redactată legea criticată, procedura de judecată a plângerii contravenţionale împotriva sancţiunii avertismentului sau a amenzii de până la 3000 lei este imposibil de aplicat, astfel că legea contravine prevederilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în componentele referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, arată comunicatul de presă al CCR. 

De asemenea, „Curtea a reţinut că lipsa căii de atac a apelului împotriva hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plângerea contravenţională, în ipoteza în care sancţiunea contestată este avertismentul sau amenda care nu depăşeşte suma de 3.000 lei, contravine dispoziţiilor constituţionale ale art. 21 alin. (3) din Constituţie privind dreptul la un proces echitabil”, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.