Curtea Constituţională a transmis, joi, precizări, după ce Liviu Dragnea a participat la una dintre şedinţele instituţiei, menţionând că citarea tuturor părţilor dintr-un dosar este obligatorie, fiind decizia acestora dacă se prezintă sau nu. ÎN cazurile penale, citarea deţinuţilor se face din oficiu, iar aducerea lor la sală este obligatorie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate are loc cu citarea tuturor părţilor indicate prin citativul din dosarul instanţei de judecată în faţa căreia s-a ridicat respectiva excepţie de neconstituţionalitate. Aşadar, toate aceste părţi sunt automat citate şi în faţa Curţii Constituţionale, indiferent de calitatea lor procesuală în litigiul în cadrul căruia s-a invocat excepţia şi indiferent de natura acestuia, unicul criteriu pe baza căruia se face citarea fiind calitatea de parte în acel dosar”, a transmis, joi, Curtea Constituţională, după ce Liviu Dragnea a participat săptămâna trecută la una dintre şedinţe.

Instituţia menţionează că citarea părţilor este o procedură obligatorie şi indispensabilă realizării actului de justiţie în general, inclusiv a justiţiei constituţionale, iar ”vicierea acestei proceduri constituie, conform legislaţiei în vigoare, temei de drept pentru amânarea soluţionării cauzei sau chiar de nulitate a hotărârii judecătoreşti, după caz”.

”Pe formularul de citaţie transmis de Curtea Constituţională se menţionează expres că prezenţa în faţa Curţii Constituţionale nu este obligatorie. Prin urmare, obligaţia Curţii este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părţilor din dosar, în timp ce prezenţa efectivă a părţilor în faţa Curţii este la latitudinea acestora. Din acest motiv, niciodată nu se poate cunoaşte, anterior şedinţei publice de judecată, opţiunea părţilor, respectiv dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în faţa Curţii, personal sau prin reprezentanţi. Aşadar, nici prezenţa persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior şedinţei de judecată din data de 4 iunie 2020”, a mai transmis CCR.

Judecătorii constituţionali mai explică faptul că, în ceea ce priveşte cauzele penale, ”deţinuţii sunt citaţi din oficiu la fiecare termen, iar aducerea inculpatului aflat în stare de deţinere la judecată este obligatorie”.

”În consecinţă, şi în faţa Curţii Constituţionale, deţinuţii sunt de fiecare dată citaţi, dacă au calitatea de parte într-un dosar privind soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate, locul de deţinere având obligaţia de a le asigura prezenţa la Curtea Constituţională, la cererea acestora. În cursul şedinţei publice, judecarea cauzelor penale se face cu prioritate. Aceasta a fost practica instanţei constituţionale de la înfiinţarea sa, prezenţa deţinuţilor în faţa Curţii Constituţionale la termenele de judecată pentru care au fost citaţi nefiind un lucru neobişnuit”, a mai explicat CCR.

Totodată, începând cu 18 mai 2018, data intrării în vigoare a Regulamentului general privind protecţia datelor („GDPR”), listele de şedinţă publicate pe site-ul Curţii Constituţionale nu mai cuprind şi numele părţilor din dosarele aflate, la termen, pe rolul Curţii Constituţionale.

”Potrivit legislaţiei în vigoare, Curtea Constituţională, la cerere sau din oficiu, după caz, comunică instituţiilor media şi opiniei publice date şi informaţii de interes public, cu respectarea dreptului la informare şi protecţia datelor cu caracter personal”, a mai explicat instituţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.