Curtea Constituţională a transmis, marţi, referitor la criticile Comisiei de la Veneţia cu privire la restricţionarea redactării opiniilor concurente şi separate, că s-a revenit asupra deciziei criticate încă din 5 iulie 2018. În prezent, preşedintele Curţii Constituţionale nu mai poate solicita refacerea opiniei separate sau concurente şi nu mai poate dispune nepublicarea acesteia. Opiniile se publică în Monitorul Oficial odată cu decizia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CCR a transmis, marţi, precizări în urma publicării ”Raportului asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale”, aprobat de Comisia de la Veneţia, în care Curtea Constituţională din România este criticată pentru o decizie din iunie 2017. 

”Motivele care au determinat Plenul Curţii Constituţionale să adopte o măsură restrictivă cu privire la redactarea opiniilor concurente şi separate au fost menţionate în preambulul Hotărârii nr.1/2017. La data aprobării şi publicării Raportului Comisiei de la Veneţia, Plenul Curţii Constituţionale revenise la măsura criticată încă din 5 iulie 2018 şi a publicat în Monitorul Oficial al României opinia concurentă care a făcut obiectul Hotărârii nr.1/2017”, au transmis reprezentanţii CCR.

Potrivit acestora, prin HOTĂRÂREA nr.1 din 5 iulie 2018, plenul Curţii Constituţionale a revenit asupra celor decise prin Hotărârea nr.1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente. Astfel, au fost modificate art.2 şi art. 3. 

Articolul 2 prevede că ”Opinia separată sau concurentă se depune la Cabinetul preşedintelui Curţii Constituţionale la data stabilită pentru prezentarea deciziei în Plen sau, în cazul în care decizia nu se citeşte în Plen, la data trimiterii acesteia la publicare”.

De asemenea, articolul 3 prevede ”Opinia separată şi, după caz, cea concurentă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia”.

”Aşadar, contrar celor consemnate în Raportul asupra opiniilor separate ale Curţilor Constituţionale, aprobat de Comisia de la Veneţia la cea de-a 117-a Sesiune Plenară, la data aprobării acestuia (14-15 decembrie 2018) nu mai subzista (încă din data de 5 iulie 2018), posibilitatea Preşedintelui Curţii Constituţionale de a solicita refacerea opiniei separate sau concurente ori de a dispune nepublicarea acesteia”, se mai arată în comunicatul CCR.

Aceştia au precizat că vor transmite şi Comisiei de la Veneţia aceste informaţii.

În iunie 2017, CCR a adoptat o hotărâre în care se stipulau regulile de scriere a opiniilor separate sau concurente. Acestea nu aveau voie să fie critice la adresa CCR, nu puteau fi provocatoare sau ostentative şi nu puteau exprima opinii politice. În plus, preşedintele Curţii Constituţionale putea cere rescrierea documentului.

Comisia de la Veneţia a apreciat că astfel de soluţii trebuie evitate.

„O soluţie (...) care permite preşedintelui Curţii să împiedice publicarea de opinii separate care sunt considerate a aduce critici Curţii sau a fi ostentative sau de natură politică  – este problematică şi ar trebui evitată“, se arată în Raportul Comisiei de la Veneţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.