Curtea Constituţională a României a decis, miercuri cu unanimitate de voturi, ca anul 2023 să fie declarat Anul „Centenarului Constituţiei României Întregite”. Astfel, CCR va marca acest an prin organizarea pe parcursul lui 2023 a mai multor evenimente, acţiuni, dezbateri, conferinţe, manifestări ştiinţifice şi expoziţii tematice, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, precum şi cu societatea civilă şi academică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al CCR, Curtea a avut în vedere că adoptarea Constituţiei din 1923 marchează un moment unic în istoria constituţională a României, prin care s-a desăvârşit şi s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul naţional al românilor de înfăptuire a statului naţional unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă şi administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

„Constituţia din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituţională a României, prin art.103, «dreptul de a judeca constituţionalitatea legilor şi a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituţiunii”. În anul 2023, România celebrează, aşadar, 100 de ani de la adoptarea Constituţiunii  promulgate de către Regele Ferdinand I al României, la 28 martie 1923, prin Decretul regal nr.1360, ca aşezământ constituţional necesar „pentru consolidarea şi temeinica propăşire a scumpei Noastre Românii.»”, mai arată sursa citată.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În acest context aniversar, Curtea Constituţională va celebra Centenarul „Constituţiei României Întregite” prin organizarea pe parcursul anului 2023 a mai multor  evenimente, acţiuni, dezbateri, conferinţe, manifestări ştiinţifice şi expoziţii tematice, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, precum şi cu societatea civilă şi academică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.