Curtea Constituţională a României anunţă că a constatat, joi, că referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018 nu este valabil, întrucât nu au participat cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Decizia a fost luată de plenul CCR cu unanimitate de voturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, plenul CCR s-a pronunţat cu privire la constatarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 6 şi 7 octombrie 2018 privind Legea de revizuire a Constituţiei României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost respectată.

De asemenea, CCR confirmă rezultatele referendumului, comunicate de Biroul Electoral Central, şi constată că, din totalul de 18.279.011 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot un număr de 3.857.308 persoane (21.10%), din care un număr de 3.531.732 persoane (91.56%) au răspuns "DA” la întrebarea "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”, un număr de 249.412 persoane (8.44%) au răspuns "NU”, iar un număr de 76.111 (1,97%) au fost voturi nule.

"Constată că referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018 nu este valabil, întrucât nu au participat cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului", arată Curtea Constituţională.

Hotărârea va fi prezentată Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial şi în presă.

Dezbaterea a avut loc joi, iar la aceasta au participat: Valer Dorneanu, preşedintele CCR, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Daniel Marius Morar, Mona-Maria Pivniceru, Simona-Maya Teodoroiu şi Varga Attila, judecători.

Unicul punct înscris pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CCR a fost  "constatarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din datele de 6 şi 7 octombrie 2018 privind Legea de revizuire a Constituţiei României".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.