Camera Deputaţilor a adoptat, decizional un proiect de lege prin care sunt decontate cheltuielilor efective de transport ale avocaţilor de la domiciliu sau sediul profesional până la locul unde se desfăşoară activitatea profesională. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995. Iniţiativa vizează decontarea cheltuielilor efective de transport ale avocaţilor de la domiciliu sau sediul profesional până la locul unde se desfăşoară activitatea profesională, indexarea onorariilor anual, cu indicele de inflaţie stabilit de Institutul Naţional de Statistică.

De asemenea, în cazul dosarelor în care urmărirea penală durează mai mulţi ani, serviciile iniţiale să fie remunerate, prin acordarea onorariului provizoriu după trecerea unei perioade de maxim 6 luni, dacă urmărirea penală nu este finalizată, urmând ca onorariul final să fie stabilit la finalizarea urmăririi penale.

„În exercitarea profesiei, avocatul are dreptul de a obţine datele cu caracter personal necesare îndeplinirii atribuţiilor legale de asigurare a accesului justiţiabilului la justiţie într-un termen rezonabil şi de acordare a asistenţei juridice”, conform proiectului adoptat marţi de către deputaţi.

Aceste informaţii nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisă, sub sancţiunile prevăzute de lege, divulgarea lor către terţe persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale, mai arată sursa citată.

„Pentru asistenţa judiciară acordată, avocatul desemnat are dreptul la un onorariu stabilit de organul judiciar, potrivit naturii şi volumului activităţii desfaşurate în limitele sumelor stabilite prin protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, precum şi la decontarea cheltuielilor de transport dacă activitatea de asistenţă judiciară se desfaşoară într-o altă localitate decât localitatea de domiciliu sau localitatea în care îşi are sediul profesional. Decontarea cheltuielilor de transport se face pe bază de documente justificative, care au înscrise preţul şi data eliberării, cum ar fi: bonul de carburant, legitimatiile de calatorie, biletele de tren, biletele de avion, tichetele, documentele care fac dovada achitării taxelor plătite pe timpul şi în legătură cu deplasarea”, mai indică propunerea legislativă.

În situaţia asistenţei judiciare acordate în faza urmăririi penale, dacă aceasta depăşeşte perioada de 60 de zile, onorariul provizoriu stabilit de organul judiciar va fi plătit avocatului, urmând ca la terminarea urmăririi penale, onorariul provizoriu să fie dedus din onorariul definitiv stabilit de organul judiciar, în baza referatului scris cu privire la prestaţia avocaţială efectivă.

„În situaţia în care după încasarea onorariului provizoriu, avocatul încetează acordarea asistenţei juridice anterior terminării urmăririi penale, organul judiciar dispune, în funcţie de prestaţia avocaţială efectivă, asupra onorariului cuvenit pentru activitatea efectiv prestată, eventualele diferenţe urmând a fi restituite”, conform sursei menţionate.

Anual, onorariile pentru asistenţa judiciară stabilite prin protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, se indexează cu rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege ca for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.