Curtea de Apel Constanţa a decis să reducă pedepsele pentru doi dintre bărbaţii judecaţi pentru că în septembrie 2015 au pătruns peste o familie din Năvodari, i-au ameninţat pe membrii acesteia şi au furat peste 460.000 de lei, de la şapte ani la patru ani, respectiv trei ani, iar în cazul celorlate persoane judecate în acest dosar au rămas valabile sentinţele date de Judecătoria Constanţa la începutul acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Constanţa a decis marţi, să respingă ca nefondate apelurile declarate de către Remus Vasile Arvatu, Şenol Amet, Claudiu Costache şi George Sburlan, dar şi de părţile civile.

Instanţa a admis însă apelurile formulate de către Joseff Rivas şi de către Marius Stoica, a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată şi a rejudecat. Astfel, Curtea de Apel Constanţa a redus pedeapsa aplicată lui Joseff Rivas pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată, de la şapte ani închisoare la patru ani închisoare. La această pedeapsă se adaugă un rest neexecutat de 292 de zile dintr-o pedeapsă de trei ani închisoare, aplicată în aprilie 2015 de către Judecătoria Medgidia. Astfel, Joseff Rivas urmează să executate o pedeapsă de patru ani şi 292 de zile de închisoare.

De asemenea, magistraţii au decis să reducă pedeapsa lui Marius Stoica, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la tâlhărie calificată, de la şapte ani închisoare la trei ani de închisoare. Instanţa a adăugat la această pedeapsă şi alte condamnări primite de bărbat în alte dosare astfel încât el trebuie să execute o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni închisoare.

Curtea de Apel Constanţa menţionează că deciziile de reducere a pedepselor pentru cei doi bărbaţi au fost luate prin aplicarea dispoziţiilor articolului 19 din Legea nr.682/2002.

Acesta menţionează că “persoana care are calitatea de martor şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Curtea de Apel a menţinut celelalte decizii ale sentinţei penale apelate. Decizia magistraţilor este definitivă.

Judecătoria Constanţa a decis în luna ianuarie 2017, condamnarea lui Remus Vasile Arvatu la opt ani de închisoare pentru tâlhărie calificată în stare de recidivă postexecutorie. De asemenea, Şenol Amet a fost condamnat la şapte ani închisoare tot pentru tâlhărie calificată în stare de recidivă postcondamnatorie şi la doi ani de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere în stare de recidivă postexecutorie. Judecătoria Constanţa a contopit şi o altă pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis şi a revocat eliberarea condiţionată dintr-un alt dosar astfel că în final a rezultat o pedeapsă de opt ani, patru luni şi 274 de zile de închisoare.

Un alt inculpat din acest dosar,  Claudiu Costache, a primit o pedeapsă de şase ani şi jumătate pentru tâlhărie calificată.

Cea mai uşoară pedeapsă a primit-o George Sburlan, care a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru mărturie mincinoasă şi la un an şi jumătate pentru favorizarea făptuitorului, pedeapsa finală rezultată fiind de doi ani. Instanţa a decis însă suspendarea executării acesteia pe un termen de încercare de trei ani.

Joseff Rivas şi Marius Stoica primiseră din partea Judecătoriei Constanţa câte o condamnare de 7 ani fiecare.

Remus Vasile Arvatu, Joseff Rivas, Şenol Amet, Claudiu Costache, Marius Stoica au fost obligaţi să achite 280.000 de lei, prejudiciul material, către o societate, şi 10.000 lei şi 17.000 euro, daune morale şi materiale, către părţile vătămate.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, în 14 septembrie 2015, în jurul orei 21.00, Remus Vasile Arvatu zis "Chinezu", Joseff Rivas, Şenol Amet şi Claudiu Costache zis "Morena" au intrat, prin curtea imobilului vecin şi prin tăierea gardului despărţitor, într-o reşedinţă din Năvodari. Ei i-au forţat pe cei trei locatari ai imobilului, prin ameninţări şi folosirea unui cuţit, să le dea o sumă de bani care se afla în locuinţă, provenită din încasările sezoniere ale unei societăţi. Pentru a-şi asigura scăparea, ei i-au închis pe locatarii imobilului în două încăperi diferite, după ce le-au distrus telefoanele mobile.

Prejudiciul total în această cauză este de 460.102 lei.

Deplasarea la şi de la locul comiterii faptei s-a făcut cu un autoturismul marca Volvo, condus de Marius Stoica zis "Paris", care a asigurat paza locului faptei în timp ce ceilalţi patru participanţi se aflau în locuinţă, el rămânând în maşină.

Procurorii susţineau că, în 2 noiembrie 2015, George Sburlan, fiind audiat în calitate de martor, a făcut afirmaţii mincinoase legate de persoana căreia îi vânduse maşina folosită la jaf.

"A declarat că a vândut acest autovehicul unui anume «Marius», ale cărui date de identitate nu le cunoaşte, ulterior anunţându-l pe inculpatul Stoica Marius că organele de cercetare penală sunt interesate de autoturismul mai sus menţionat, relatându-i că nu i-a divulgat identitatea şi, astfel, a oferit inculpaţilor posibilitatea să «scape» de probele ce i-ar putea incrimina, prin aceea că autoturismul a fost aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră, îngreunând astfel cercetările în cauză", se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.