Fostul deputat Cristian Boureanu a declarat, vineri, la ieşirea din arest după două luni de detenţie, că a fost o experienţă grea, precizând însă a avut condiţii "foarte civilizate". Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, vineri, plasarea sa sub control judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 "A fost greu, mulţumesc Laurei şi familiei că au fost alături de mine. Mulţumesc domnului avocat. A fost o experienţă grea. Cel mai greu e să fii departe de familie, să nu fii liber. Mulţumesc lui Dumnezeu că am avut putere să trecem peste asta", a declarat Cristian Boureanu.
 
Întrebat cum au fost condiţiile de detenţie, el a răspuns: "Foarte civilizate. Putem mulţumi şi guvernului norvegian pentru donaţiile făcute la arest".

Prin decizia de vineri, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia făcută de procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1 la decizia Judecătoriei Sectorului 1, de cercetare sub control judiciar a fostului parlamentar.

"Respinge contestaţia Parchetului Judecătoriei Sectorului 1. Inculpatul rămâne în control judiciar admis la fond pe o cerere de înlocuire de arest preventivă", este decizia Tribunalului Bucureşti.

Fostul deputat Cristian Boureanu a fost dus în Arestul Central al Poliţiei Capitalei în 10 iunie, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, pentru ultraj. Cristian Boureanu este încarcerat acum la Penitenciarul Rahova, unde a fost mutat recent, din arestul Poliţiei Capitelei.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis, în 19 iulie, că fostul deputat Cristian Boureanu poate fi judecat sub control judiciar, iar decizia a fost atacată de procurori. Judecătoria Sectorului 1 şi-a motivat decizia arătând că fostul deputat a stat suficient încarcerat, că este o persoană instruită şi a luat act de angajamentul acestuia că nu va da declaraţii în presă şi că acceptă că nu este exclus să-l fi "atins" pe poliţist cu genunchiul. Magistraţii mai spun că Boureanu a fost parlamentar în două mandate şi s-a bucurat de simpatia oamenilor şi, în plus, este unic întreţinător al unui copil.

Tot la jumătatea lunii iulie, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a anunţat că procurorii au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Boureanu, pentru trei infracţiuni de ultraj, şi a prietenei acestuia, Laura Dincă, pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii spun că Laura Dincă, prietena lui Cristian Boureanu, care se afla cu acesta la momentul incidentului, a fost audiată ca martor în 9 iunie şi în 6 iulie şi "a făcut afirmaţii mincinoase şi a creat o situaţie favorabilă inculpatului". Procurorii spun că declaraţia pe care Laura Dincă a dat-o în 6 iulie a fost în contradicţie cu declaraţia anterioară şi cu probatoriul din acest caz. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că în 9 iunie, în jurul orei 01:30, Cristian Boureanu, aflat pe locul din dreapta-faţă într-un autoturism oprit în trafic în zona Piaţa Charles de Gaulle de către un echipaj de poliţie rutieră, a devenit violent la momentul solicitării documentelor de identitate de către un agent de poliţie. Boureanu l-a ameninţat pe acesta, i-a prins degetele mâinii drepte prin închiderea portierei autoturismului, i-a răsucit mâna stângă, i-a rupt cămaşa uniformei de serviciu şi l-a lovit cu genunchiul în zona inghinală, provocându-i leziuni care pot necesita 15-20  zile de îngrijiri medicale. De asemenea, fostul deputat i-a amenintat pe cei doi poliţişti din echipaj, mai spun procurorii.

Cristian Boureanu le-a cerut, marţi, magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti să respingă contestaţia Parchetului şi să fie judecat sub control judiciar. În acelaşi timp, el a susţinut că, având în vedere probele strânse la dosar, dacă era judecător se aresta singur, dar şi că a lucrat în Africa şi a "îndurat multe" şi că nici în situaţii mai grave nu a avut contact cu poliţia.

Avocatul fostului demnitar trimis în judecată pentru ultraj a arătat că Boureanu are în întreţinere o fată de 16 ani şi că este conştient de gravitatea faptelor săvârşite. ”Nu e cunoscut cu antecedente penale, e discutabil că e implicat în altă cauza penală. Inculpatul a fost parlamentar în mai multe mandate şi nu se poate pune problema că nu conştientizează. Are studii superioare şi trebuie să aveţi jn vedere că are în custodie unică o faţă minoră , de 16 ani, care are nevoie de tatăl ei pentru a-i asigura cele necesare. Având în vedere aceste motive, vă solicit să respingeţi contestaţia formulată de parchet”, a arătat avocatul fostului demnitar.

În ultimul cuvânt, Cristian Boureanu a spus că regretă cele întâmplate şi că este conştient că activitatea sa politică este definitiv compromisă. ”Regret foarte mult ce s-a întâmplat şi numai cineva care mă priveşte cu rea-credinţă poate să creadă că nu regret. Activitatea mea politică e definitv compromisă (...) Am în custodie un copil pe care îl am de la 3 ani şi numai eu ştiu cum a crescut. Nu mi-am lovit niciodată copilul, am tras-o de păr şi am dus-o acasă, regret ce s-a întâmplat”, a susţinut Boureanu.

Referindu-se la incidentul din trafic, el a spus că era băut şi a recunoscut că i-a înjurat pe poliţişti. ”Nu neg ce s-a întâmplat, am încercat doar să contest câteva acuzaţii. De exemplu, cea legată de epoleţi. Eram în stare de ebrietate, l-am înjurat o dată şi îmi pare rău. Am lucrat în Africa şi am îndurat multe, sunt rezident american. Nici în situaţii mai grave n-am avut contact cu poliţia. Nu a fost un control de rutină, control de rutină a fost iniţial, filtrul de rutină ne-a găsit în regulă. Poliţiştii au fost foarte civilizaţi. Patru minute mai târziu am fost urmăriţi şi blocaţi de o altă maşină de poliţie, poliţiştii nici nu s-au mai dus la şofer, au venit la mine. M-au ameninţat că mă umilesc la Antena 3. Dacă aş fi acceptat umilinţele, mă alegeam doar cu o contravenţie. Am 45 de zile in arest, n-am cum să influenţez judecata, voi avea grijă să respect condiţiile impuse. Pe perioada procesului o să mă ocup de familie. Nu am contestat măsura arestului preventiv în primele 30 de zile. Cu probele de la dosar, eu dacă eram judecător mă arestam preventiv”, a mai susţinut Boureanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.