Un crescător de animale din judeţul Neamţ a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie după ce, pe perioada a trei ani, ar fi primit ilegal subvenţii europene de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în valoare de aproape patru milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui fermier care ar fi săvârşit trei infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-crredinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Astfel, susţin anchetatorii, Gheorghe Trifan a depus ”cu rea-credinţă” la APIA documente falsificate cu scopul de a primi subvenţiile aferente schemelor unice de plată pe suprafaţă, respectiv plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu.

Pe perioada celor trei ani în care a recurs la aceste metode, respectiv 2010-2012, reprezentantul asociaţiei de creştere a animalelor ar fi primit ilegal aproape patru milioane de lei.

”Documentele depuse la APIA conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membri ai asociaţiei respective fie nu şi-au manifestat consimţământul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri. Prin acţiunile sale, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 3.919.165,68 lei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, vineri, de către DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului pe care l-ar fi creat reprezentantul asociaţiei crescătorilor de animale, APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.454.763 lei. De asemenea, procurorii au pus sechestru asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Gheorghe Trifan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Neamţ, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.