Avocaţii care acordă asistenţă judiciară din oficiu au transmis Ministerului Justiţiei un memoriu în care reclamă întârzieri la plata onorariilor. Ministerul Justiţiei le-a răspuns, afirmând că, la finalul lunii octombrie, erau plăţi restante de peste 3,2 milioane de lei care vor fi efectuate după rectificarea bugetară de vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Naţională a Barourilor din România formulează prezentul memoriu prin care solicită sprijin pentru ca, în procedurile de rectificare bugetară ce sunt în atenţia Guvernului României, să dispuneţi luarea măsurilor prevăzute de lege pentru includerea bugetului Ministerului Justiţiei a sumelor necesare pentru asigurarea plăţii la timp a remuneraţiei cuvenite pentru plata serviciilor profesionale ale avocaţilor realizată pentru a asigura asistenţa judiciară în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege”, se arată în memoriul transmis în 22 noiembrie de către avocaţi Ministerului Justiţiei şi dat publicităţii, vineri, de către Ministerul Justiţiei.

Potrivit documentului, asistenţa judiciară şi extrajudiciară pentru persoanele defavorizate şi persoanele vulnerabile este asigurată de un număr total de 5.736 de avocaţi la care se adaugă 3.024 de curatori speciali.

”În prezent, în spaţiul public, Barourile Bucureşti şi Dolj reclamă distorsiuni la asigurarea plăţii la timp remuneraţiilor cuvenite avocaţilor, majoritatea desemnaţi avocaţii din oficiu în cauze penale în care apărarea prin avocat este obligatorie. Situaţia s-a constatat după intrarea în vigoare a Ordonanţei 78 din 2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018”, se mai arată în document.

Tot vineri, Ministerul Justiţiei a publicat şi răspunsul transmis avocaţilor la memoriul înaintat. Ministerul Justiţiei precizează că, la începutul anului, a solicitat 48,4 milioane de lei, prin Legea bugetului fiind alocată suma de 37,9 milioane de lei.

”Pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară în primele trei trimestre ale anului 2018 au fost efectuate deschideri de credite de 37,7 milioane de lei, rezultând un buget rămas de utilizat în sumă de 215.000 de lei. Astfel, în luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instanţele judecătoreşti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie, în sumă de 3,4 milioane de lei, fost efectuată o deschidere parţială, în sumă de 215.000 de lei înregistrându-se sume neonorate avocaţilor din oficiu în sumă de 3,2 milioane lei”, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei.

Reprezentanţii Ministerului afirmă că, la rectificarea bugetară, au cerut bani pentru plata remuneraţiilor, solicitarea fiind însuşită de către Ministerul de Finanţe.

Ministerul de Finanţe a anunţat că, la rectificarea bugetară de vineri, Ministerul Justiţiei primeşte în plus 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.