Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi că încă se aşteaptă rezultatul analizelor comandate la un laborator din străinătate în cazul produselor Hexi Pharma, precizând că după ce şi aceste informaţii vor fi la dosar, se vor evolua toate probele şi procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) vor emite soluţia legală în dosarul în care se fac cercetări pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este vorba de un proces elaborat de analizare a materialelor care au fost ridicate. De îndată ce vom avea aceste analize, se va evalua probatoriul şi se va emite rezoluţia legală. Ele sunt în curs”, a spus Augustin Lazăr, după ce a participat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. 

În urmă cu trei săptămâni, Augustin Lazăr declara că, într-o lună, procurorii ar putea finaliza dosarul, fiind realizat deja ”un volum mare de acte de urmărire penală”. ”

Augustin Lazăr nu a dorit să precizeze unde sunt realizate noile analize în cazul produselor Hexi Pharma, spunând că sunt ”amănunte” din dosar.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Societatea Hexi Pharma, cercetată în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, a cerut, în 14 septembrie, Tribunalului Bucureşti, ridicarea controlului judiciar şi implicit acces la sumele sechestrate în conturi, din moment ce la dosar a fost depusă o expertiză care ar arăta că produsele firmei au trecut testul eficacităţii, făcut la Institutul de Cercetare Cantacuzino.

Avocatul firmei preciza, în sala de şedinţă, că la dosar au fost depuse rapoartele de expertiză efectuate la Institutul de Cercetare Cantacuzino privind eficacitatea substanţelor folosite de Hexi Pharma.

Potrivit rapoartelor, "aproape în totalitate produsele Hexi Pharma sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii. Nici procurorul Ministerului Public nu a contestat acest lucru, ba mai mult, chiar procurorul general a susţinut că produsele noastre sunt conforme”, arăta apărătorul firmei în faţa judecătorului. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.