Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că în aproximativ o lună va exista o "imagine de ansamblu" a testelor efectuate pe dezinfectanţii Hexi Pharma, iar atunci va fi "o concluzie clară".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Investigaţia continuă, se fac teste privind eficienţa substanţelor ridicate de organele de poliţie judiciară, se efectuează aceste teste pe un lot în ţară şi pe un alt lot în străinătate, într-o tara din Uniunea Europeană. La noi în ţară testele se fac la institutul Cantacuzino. În circa o lună, vom avea o imagine de ansamblu a testelor efectuate şi vom putea da o concluzie clară", a declarat, marţi, procurorul general, întrebat despre dosarul Hexi Pharma.

Augustin Lazăr declara, în 23 august, întrebat despre rapoartele privind dezinfectanţii Hexi Pharma, că rezultatele testelor "sunt şi negative, şi pozitive, urmând să se stabilească în ce măsură acestea sunt relevante". 

Întrebat despre raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care ar rezulta că unii dezinfectanţi ai firmei Hexi Pharma erau diluaţi fără a depăşi limita legală, Augustin Lazăr spunea că s-au finalizat testele de eficienţă doar pe unul dintre loturile supuse analizei şi că urmează să fie făcute alte teste pe un alt lot.

Legat de probele prelevate de la spitalele care au folosit produse Hexi Pharma, Lazăr afirma că nu poate preciza care sunt aceste unităţi sanitare, întrucât "sunt detalii intime ale anchetei”.

Surse judiciare declarau, pentru News.ro, că procurorii Parchetului instanţei supreme au primit în dosarul Hexi Pharma raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care rezultă că unii dezinfectanţi ai firmei erau diluaţi fără a depăşi limita legală. Anchetatorii vor trimite expertiza primită de la Institutul Cantacuzino în Cehia, pentru testul de conformitate.

În ancheta din dosarul Hexi Pharma, procurorii au dispus să fie ridicate documente de la 300 de spitale.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor". Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu spunea că toate produsele Hexi Pharma folosite în spitale au fost găsite neconforme la noile teste, acestea precizând că trebuie retrase în zece zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.