Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că rata achitărilor a fost, în 2016, de 1,7 la sută din totalul dosarelor judecate, în timp ce, cu un an în urmă, era aproape dublă, de 3 la sută, precizând că, în spaţiul public, calitatea actelor de urmărire penală a ajuns să fie folosită ca armă în dezbateri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am observat că, în spaţiul public, calitatea actelor de urmărire penală, fiindcă există şi unele probleme care s-au mai ivit, au fost achitări, au fost restituiri, a ajuns să fie folosită ca armă în dezbaterile publice. Am discutat cu colegii nboştrii să acţionăm în aşa fel încât calitatea actelor de urmărire penală să fie tot mai bună şi să scădem numărul restituirilor şi achitărilor care mai sunt", a spus, joi, Augustin Lazăr, după prezentarea bilanţului DIICOT.

Procurorul general a explicat că, în 2016, numărul achitărilor a scăzut aproape la jumătate faţă de 2015, precizând că strategia Ministerului Public implică respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

"Este de remarcat că, faţă de perioada anterioară, când achitările erau la circa 3 la sută din numărul inculpaţilor care au fost trimişi în judecată, în 2016, achitările sunt în jur de 1,7 la sută, ceea ce înseamnă un progres remarcabil în materie de calitate a actului de urmărire penală. Pentru strategia în continuare a Ministerului Public, calitatea actului de urmărire penală - atenţie la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei! Atenţie la activitatea pe care noi trebuie să o desfăşurăm în cooperare interinstituţională cu celelalte instituţii", a adăugat Lazăr.

El a mai spus că, pentru calitatea actului de urmărire penală, va fi necesar ca poliţia judiciară să beneficieze de resurse suplimentare, în condiţiile în care, în cursul anului trecut, mulţi ofiţeri au ieşit la pensie.

"Au fost pierderi substanţiale de ofiţeri care au beneficiat de o pregătire, de expertiză în domeniul judiciar. Mulţi au plecat la pensie", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a mai spus că există un stoc de dosare vechi, unele de peste cinci ani, care ar putea fi soluţionate în condiţiile în care va fi consolidată poliţia judiciară.

"Am remarcat că a rămas un anume stoc de cauze care sunt mai vechi, unele peste cinci ani de la sesizare. Acest stoc este în atenţia conducerii DIICOT şi în atenţia Ministerului Public şi am găsit ca soluţie nevoia de a consolida braţul operativ al poliţiei judiciare şi de a găsi, prin cooperare interinstituţională cu partenerii noştri de la Poliţia Română, soluţiile cele mai potrivite pentru a identifica un corp al poliţiei judiciare care să nu aibă alte atribuţii decât să efectueze activitate de poliţie judiciară. Va fi pentru un viitor o provocare esenţială. Ordonanţa de urgenţă, cea nouă, de organizare a DIICOT prevede că la dispoziţia procurorului specializat al DIICOT trebuie să fie ofiţerii poliţiei judiciare, care sunt necesari să asigure continuitatea investigaţiilor. Este vorba de cauze complexe în care procurorii şi poliţiştii trebuie să lucreze nonstop. Nu pot lucra pe sezoane, pe anumite momente între alte activităţi pe care Poliţia Judiciară le-ar efectua", a declarat Augustin Lazăr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.