Ministerul Justiţiei, prin ANABI, a iniţiat, luni, seria de evenimente privind Investigaţiile financiare şi recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni. La ateliere participă 150 de experţi români din mai multe instituţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei anunţă, luni seară, că evenimentul de deschidere a atelierelor a beneficiat de participarea Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu şi a Ambasadorului Regatului Ţărilor de Jos, Roelof van Ees. 

”În cadrul intervenţiei sale, ministrul justiţiei a subliniat importanţa cooperării atât la nivel naţional, între procurori, ANABI şi alte autorităţi de aplicare a legii, dar mai ales la nivel european şi internaţional. În acest context, cooperarea cu partenerii din Regatului Ţărilor de Jos reprezintă o bună practică, expertiza şi experienţa acestora fiind preluată încă de la înfiinţarea şi operaţionalizarea ANABI. De asemenea, ministrul justiţiei a subliniat importanţa noului cadrul strategic naţional promovat de Ministerul Justiţiei care asigură o abordare integrată, atât strategia naţională anticorupţie, cât şi cea privind criminalitatea organizată fiind interconectate cu politica publică adoptată de Guvernul României în materia recuperării creanţelor provenite din infracţiuni. Nu în ultimul rând, ministrul justiţiei a reiterat continuarea sprijinului fără rezerve al Ministerului Justiţiei, în cadrul competenţelor sale, pentru urmărirea şi recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni, combaterea corupţiei şi a crimei organizate”, a transmis Ministerul Justiţiei.  

Sursa citată a precizat că, la rândul său, Excelenţa Sa, Ambasadorul Roelof van Ees, a evidenţiat faptul că recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni reprezintă un instrument important în lupta împotriva criminalităţii, pentru că ţinteşte direct împotriva motivaţiei care stă la baza săvârşirii de infracţiuni grave, respectiv avantajele financiare substanţiale obţinute rapid prin încălcarea legii.  

”Prin identificarea, urmărirea, indisponibilizarea, administrarea şi confiscarea produselor infracţiunii, autorităţile judiciare transmit un mesaj clar: “Criminalitatea nu este profitabilă” (Crime does not pay). Criminalitatea organizată transfrontalieră reprezintă o ameninţare pentru bunăstarea cetăţenilor Uniunii Europene iar combaterea acestor fenomene necesită o cooperare consolidată între autorităţile Statelor Membre”, se mai arată în comunicat.  

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) derulează proiectul ”Creşterea eficienţei Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate în recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni”, în parteneriat cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos.  

În perioada 3-7 octombrie 2022, împreună cu procurori şi poliţişti din Regatul Ţărilor de Jos, sunt organizate două ateliere de lucru la care participă aproximativ 150 de experţi români din cadrul PICCJ şi PCA, IGPR, ANABI şi ANAF.  

Printre temele abordate se numără:  

• recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni - urmărirea, administrarea şi recuperarea bunurilor de mare valoare (bunuri complexe, inclusiv monede virtuale);  

• abordarea cooperării cu jurisdicţiile off-shore;  

• urmărirea bunurilor post-confiscare, despăgubirea victimelor şi încheierea de acorduri de partajare a bunurilor;  

• combaterea criminalităţii din perspectivă financiară. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.