Asociaţiile de magistraţi i-au solicitat, miercuri, premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să nu modifice Ordonanţa 20/2016 privind salarizarea, ci să aplice actul normativ în forma în care a fost adoptat, în vederea eliminării inechităţii şi discriminarii salariale în rândul diverselor categorii sociale, avertizând că, în caz contrar, sunt pregătite să apere, "în mod democratic" principiul nediscriminării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România - AMR, UNJR, FJR şi APR -, susţinute de aproape 2.000 de magistraţi semnatari, vă solicită să nu modificaţi OUG 20/2016, ci să aplicaţi acest act normativ în forma în care a fost adoptat în vederea eliminării inechităţii şi discriminării salariale în rândul diverselor categorii sociale", i-au scris magistraţii premierului Dacian Cioloş.

Ei susţin că intenţia ministrului Justitiei Raluca Prună, de modificare a OUG 20/2016, în vederea excluderii efectelor hotărârilor judecătoreşti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situaţie de inechitate în rândul personalului bugetar, ceea ce va conduce la încărcarea instanţelor cu alte mii de litigii.

Asociaţiile profesionale avertizează că în cazul în care Guvernul Cioloş va adopta un act normativ care va perpetua inechitatea, magistraţii sunt pregătiţi să apere principiul nediscriminării "în mod democratic, utilizând toate mijloacele legale ce garantează statul de drept".

UNJR, una dintre asociaţiile care semnează scrisoarea, arată că solicitarea vine după ce, în 29 august, ar fi avut loc o întâlnire “cu uşile închise” între ordonatorii de credite din justiţie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) în cadrul căreia, la iniţiativa ministrului Raluca Prună, s-ar fi convenit asupra unui artificiu juridic, astfel încât diferenţele salariale dintre magistraţi să nu fie eliminate. Magistraţii i-au mai spus premierului Cioloş că i-au solicitat ministrului Justiţiei, Raluca Prună, “să aplice de îndată OUG 20/2016, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuia să rezolve o problemă gravă nu doar din sistemul judiciar, ci şi din sistemul bugetar în general, unde mii de bugetari reclamă în justiţie încălcarea principiului «pentru muncă egală, plată egala», principiu ce exprimă egalitatea de tratament şi interzicerea discriminării”.

Scrisoarea a fost semnată pentru asociaţiile profesionale ale magistratilor de judecătorul Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), procurorul Constantin Sima, preşedintele Asociaţia Procurorilor din România (APR), judecătorii Dragoş Călin şi Ionuţ Militaru, co-presedinţi ai Forumului Judecătorilor din România (FJR), şi de judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania (UNJR).

Demersul asociaţiilor de magistraţi vine după ce, cu o săptămână în urmă, peste 600 de judecători şi procurori au semnat memorii în care au cerut aplicarea nediscriminatorie a OUG 20/2016 privind salarizarea.

Peste 500 de judecători au cerut Guvernului, printr-un memoriu, aplicarea nediscriminatorie a Ordonanţei de Urgenţă nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ei susţinând, astfel, demersul a 132 de procurori, care au trimis o scrisoare deschisă în care solicită încetarea oricăror presiuni ce ar putea împiedica aplicarea acestui act normativ.

Magistraţii susţin că soluţia legislativă actuală, aflată în contradicţie cu recomandările Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, pune o problemă serioasă de independenţă a justiţiei, cât timp bugetul instanţelor este controlat de puterile executivă şi legislativă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.