Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cer, vineri seară, Sondiliului Superior al Magistraturii ”să apere neîntârziat independenţa şi reputaţia sistemului judiciar” după declaraţiile ministrului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, asociaţii profesionale ale judecătorilor şi procurorilor din România, în raport de recentele declaraţii publice ale ministrului justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, referitoare la achitarea definitivă unui inculpat, în contextul în care dosarul se află în continuare în stare de judecată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere neîntârziat independenţa şi reputaţia sistemului judiciar”, au transmis, vineri seară, asociaţiile semnatare, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, ”un sistem judiciar independent şi eficient constituie fundamentul statului de drept, iar obiectivul său trebuie să fie acela de a asigura judecarea corectă şi imparţială a dosarelor, independenţa fiind o cerinţă esenţială care permite judecătorilor să apere democraţia şi drepturile omului”.

”Puterile executivă şi legislativă au obligaţia de a asigura toată protecţia necesară şi adecvată atunci când funcţiile instanţelor sunt puse în pericol. Comentariile critice lipsite de echilibru sau chiar eronate ale politicienilor cauzează deseori o problemă gravă, deoarece pot submina în mod nedorit sau în mod deliberat încrederea publică în puterea judecătorească şi pot pune o presiune nepotrivită asupra judecătorilor care soluţionează cauzele referitor la care politicienii fac comentarii nepotrivite”, au mai transmis asociaţiile magistraţilor.

Acestea au comentat şi situaţia continuităţii completurilor de judecată specializate.

”De asemenea, având în vedere discuţiile publice recente referitoare la subminarea principiului continuităţii completurilor de judecată specializate care soluţionează cauze de corupţie, prin atribuirea dosarelor aflate pe rol altor judecători decât cei cărora le-au fost repartizate aleatoriu iniţial, asociaţiile profesioanle solicită Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii să aducă explicaţiile publice necesare, aceasta având inclusiv posibilitatea de a modifica urgent Regulamentul de ordine interioară adoptat în cursul lunii decembrie 2022”, au mai transmis asociaţiile.

Potrivit acestora, principiul continuităţii presupune că aceiaşi judecători vor face parte din completul de judecată (stabilit, de regulă, aleatoriu) la toate termenele de judecată într-o anumită fază procesuală (primă instanţă, apel, căi extraordinare de atac), până la dezînvestirea prin pronunţarea soluţiei în cauză.

”Excepţiile de la acest principiu trebuie să fie expres prevăzute de legea organică, iar aplicarea lor trebuie să se facă cu interpretarea strictă a normelor juridice. Aşadar, schimbarea compunerii completului de judecată poate fi exclusiv o măsură de exceptţe, urmare a unor incidente procedurale (incompatibilitatea judecătorilor), a unor măsuri pentru buna desfăşurare a justiţiei (conexarea dosarelor), dar şi a unor cauze administrative (concediu, excludere din magistratură etc.), iar nu o regulă”, se mai arată în comunicat.

Ministrul justiţiei, Cătăliun Predoiu, şi-a cerut scuze public, joi, după ce a afirmat într-un interviu că soţul fostei şefe a DIICOT Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, deşi nu există o sentinţă în acest sens. Ministrul Justiţiei afirmă că avea informaţia ”din surse neoficiale” şi nu a verificat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.