Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) condamnă public demersurile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prin care acesta îşi arogă competenţele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunărilor generale ale instanţelor, cu scopul vădit al actualului Guvern de a modifica legile justiţiei netransparent şi fără o largă dezbatere publică. Ministrul a trimis o scrisoare prin care cere magistraţilor ca, până în 30 noiembrie, să-şi exorime punctul de vedere cu privire la mai multe aspecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) condamnă public demersurile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prin care acesta îşi arogă competenţele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunărilor generale ale instanţelor, cu scopul vădit al actualului Guvern de a modifica legile justiţiei netransparent şi fără o largă dezbatere publică. Concret, printr-o adresa din dată de 25.11.2019, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanţelor că, până în data de 30.11.2019, să îşi exprime prin adunări generale «opinia» cu privire la aspecte importante privind funcţionarea justiţiei: numărul membrilor din completele de apel, posibilitatea pensionarii anticipate a magistraţilor, durata cursurilor Institutului Naţional al Magistraturii (INM), funcţionarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)”, au transmis, joi, printr-un comunicat de presă reprezentanţii AJADO.

Judecătorii afirmă că, în primul rând, termenul foarte scurt, de doar 5 zile, pentru convocarea adunărilor generale, pentru dezbateri, luarea hotărârilor şi motivarea acestora, ”dovedeşte caracterul strict formal al acestor consultări”.

”În al doilea rând, ministrul Justiţiei nu are competenţă de a convoca adunările generale ale instanţelor din România pentru a exprimă «opinii». În temeiul art. 51 lit. e) din Legea nr. 304/2004, precum şi a art. 16 lit. e) din ROIIJ, numai Consiliul Superior al Magistraturii, prin Plen sau secţii, poate să solicite adunărilor generale un punct de vedere asupra problemelor din justiţie. Ministerul Justiţiei poate cere adunărilor generale, conform literei d) din acelaşi articol, doar să analizeze proiecte de acte normative, proiecte care, dacă există, nu au fost trimise însă adunărilor generale”, au mai transmis judecătorii.

De asemenea, AJADO face referire la faptul că în adresa comunicată instanţelor se vorbeşte despre acte politice precum “Programul de guvernare” sau “viziunea Guvernului în exerciţiu”, aspecte care exced sferei de competenţă a justiţiei şi care nu reprezintă pentru magistraţi niciun interes.

”Dimpotrivă, magistraţii fiind, prin statutul lor, apolitici, este inadmisibil să fie atraşi în îndeplinirea unor programe de guvernare, acest atribut aparţinând exclusiv Guvernului. Acest mod de abordare al Ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu încalcă separaţia puterilor în stat, fiind creat un precedent periculos pentru statul de drept şi democraţia din România”, au mai spus judecătorii.

Acştia afirmă că, aşa cum s-a precizat în adresă, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justiţiei punctul de vedere “asupra subiectelor de mai sus”, prin urmare, ministrul Cătălin Predoiu are opinia forului suprem al magistraţilor asupra poblemelor puse în discuţie, ”motiv pentru care solicitarea ministrului privind convocarea adunărilor generale este o încălcare a legii şi o intruziune gravă în competenţele CSM”.

”În al cincilea rând, adunările generale nu formulează “opinii”, ci adopta hotărâri după analizarea proiectelor de acte normative, iar un astfel de proiect de lege nu există în prezent. Consultarea judecătorilor cu privire la modificări legislative cu impact asupra statutului şi carierei acestora, precum şi cu privire la organizarea judiciară este esenţială, însă o asemenea consultare trebuie să se facă în limitele legii şi nicidecum nu poate fi de formă ori folosită în scopuri politice. Pentru aceste motive condamnăm public această acţiune a Ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu, parte a puterii executive, de intruziune nelegală şi arogare abuzivă de competenţe ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, şi îi solicităm să revină în limitele legii, iar dacă doreşte consultarea instanţelor prin adunări generale să o facă trimiţând un proiect de act normativ, aşa cum îi cere legea”, au mai transmis judecătorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.