Arhiespiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat miercuri, la Curtea de Apel Constanţa, că între SRI şi DNA ar fi existat o colaborare tendenţioasă la adresa sa, menţionând că un coinculpat din dosarul în care este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene ar fi fost forţat de un procuror să spună mai mult decât ştie despre înaltul prelat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un nou termen în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene a avut loc, miercuri, la Curtea de Apel Constanţa.

Judecătorul Cristian Deliorga a anunţat, la începutul şedinţei de judecată, că au fost primite adresele de la DNA şi SRI, solicitate de inculpaţi pentru a vedea dacă au fost încălcate competenţele materiale în privinţa urmăririi penale în contextul protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii şi pentru a lămuri modul cum au fost strânse probele în acest dosar.

Judecătorul a spus că adresa de la Serviciul Român de Informaţii este clasificată, fiind considerată secret de serviciu şi că nu poate fi văzut decât de el, de procurorul DNA sau de avocaţi care au certificatul ORNISS.

Avocatul Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Maria Vasii, a cerut în faţa instanţei declasificarea acestui ocument.

“Cerem să înceapă procedura de declasificare pentru că în această cauză dacă nu ar fi fost informaţii relevante, nu ar fi fost secretizate”, a spus Vasii.

Procurorul DNA de şedinţă Nadia Zlate a cerut instanţei respingerea acestei cereri, spunând că în adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa se precizează că nu au existat echipe mixte de anchetă şi că SRI nu a administrat probe în acest dosar.

“Nu se impun precizări suplimentare privind răspunsul dat de către SRI. Nu au fost făcute în baza protocolului echipei mixte de anchetă, nu au fost administrate probe de către SRI. Cerem să nu fie desecretizată adresa Serviciului Român de Informaţii”, a spus procurorul DNA.

Arhiepiscopul Tomisului a spus în faţa instanţei că între SRI şi DNA a existat o colaborare tendenţioasă la adresa sa.

“Între SRI şi DNA cu siguranţă a existat o colaborare tendenţioasă la adresa mea. A fost un protocol între SRI şi DNA”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

El a argumentat această afirmaţie prin faptul că la un moment dat procurorul a cerut arestarea sa la domiciliu pentru că ar fi încălcat condiţiile controlului judiciar, în sensul că ar fi luat legătura telefonică cu un alt inculpat din dosar, în instanţă dovedindu-se că acea conservaţie fusese anterioară începerii urmăririi penale şi înainte de a primi această interdicţie. De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a menţionat că un inculpat din acest dosar ar fi fost forţat de un procuror să spună mai mult decât ştie despre arhiepiscop, într-un mod tendenţios.

Judecătorul Cristian Deliorga a decis să proroge decizia privind eventuala declasificare a documentului primit de la SRI şi a emis o nouă adresă către DNA ca aceasta să prezinte toată corespondenţa pe care a avut-o cu Serviciul Român de Informaţii legată de acest dosar, precizând că în funcţie de răspunsul primit, Curtea de Apel se va pronunţa şi asupra celorlalte aspecte ridicate în această cauză.

La finalul procesului, Maria Vasii a declarat jurnaliştilor că răspunsul primit de la DNA lasă loc de interpretări.

“A fost depus din partea DNA un înscris în care lasă loc de interpretări, în sensul că DNA-ul spune că nu poate răspunde în întregime la această solicitare a instanţei deoarece nu poate trimite acele informaţii care pot avea caracter secret. Răspunsul transmis de SRI, care a intrat numai în biroul preşedintelui, respectiv că avem un document care conţine informaţii strict secrete, iar în aceste condiţii este clar, că dincolo de procedurile evidente din dosar au fost şi aceste proceduri secrete, ceea ce mi se pare de foarte mare interes”, a spus avocatul.

Apărătoarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie a precizat că faptele din acest dosar nu au o justificare reală şi a acuză că există suspiciuni în instrumentarea cauzei.

“Noi am afirmat de la început că dosarul Înaltului Teodosie şi a celorlalţi inculpaţi în prezenta cauză nu are o justificare de fapt reală, nu poate avea decât valoarea unor răfuieli interne,  poate între capii Bisericii, altfel nu pot să îmi explic ce anume a dus la sesizarea SRI-ului şi ceea ce a dus la sesizarea procurorului. Este regretabil că procurorul a intrat în acest joc şi că a instrumentat în aparenţă nişte proceduri judiciare care ar cuprinde o acuzaţie, dar se pare că a făcut doar jocul unor interese oculte. Iar răspunsurile primite azi la dosar, chiar dacă nu am avut acces la ele, ne fac să credem că avem dreptate atunci când avem această suspiciune de nereguli în instrumentarea acestui dosar”, a mai declarat Maria Vasii.

Următorul termen a fost stabilit pentru 22 mai. 

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.