Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au avut de rezolvat de la începutul acestui an aproape 21.000 de cauze, soluţionând peste 5.000 dintre acestea, iar ponderea cea mai însemnată au avut-o dosarele legate de traficul de droguri – 3.667, urmate de infracţiuni informatice şi trafic de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
DIICOT a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că în perioada ianuarie - iunie cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au avut de soluţionat un număr de 20.717 cauze, din care 5.601 cauze nou înregistrate.
“În perioada de referinţă au fost soluţionate 5.189 de cauze (media dosarelor soluţionate de un procuror operativ fiind de 25.9 cauze). Din numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect traficul de droguri (3.667 cauze), urmată de cauzele având ca obiect infracţiunile informatice (727 cauze) şi de cauzele având ca obiect traficul de persoane (322 cauze)”, se arată în comunicat. 
Sursa citată menţionează că în ceea ce priveşte soluţiile de trimitere în judecată, au fost întocmite 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1601 inculpaţi, din care 524 în stare de arest preventiv.
Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de 22.820.206 lei.
“Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 76,97 kilograma de droguri de mare risc şi 123,35 kilograme de droguri de risc, cu o valoare de piaţă de 1.701.580,6 euro. De asemenea au fost indisponibilizate 2.184.754 comprimate droguri de mare risc şi 7.395 comprimate droguri de risc, 35,98 kg plante şi fragmente vegetale conţinând THC, cu o valoare totală de piaţă de 179.924,45 euro”, a mai precizat DIICOT. 
Cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au organizat un număr de 529 activităţi investigative complexe din care 186 pentru combaterea traficului de persoane, a traficului de minori şi a pornografiei infantile, în cadrul cărora au fost efectuate percheziţii domiciliare şi s-au pus în aplicare mandate de aducere, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate la această structură specializată.
De asemenea,  în primul semestru al anului 2020, au fost soluţionate un număr de 322 cauze având ca obiect infracţiuni de trafic de persoane, dintre care un număr de 58 cauze soluţionate cu rechizitoriu (cu 169 inculpaţi trimişi în judecată, din care 70 inculpaţi arestaţi preventiv) .
Numărul victimelor traficate în vederea exploatării, în perioada de referinţă a fost de 168, dintre care 91 de victime minore. 
“În primele şase luni ale anului 2020,  procurorii DIICOT au utilizat intens  şi instrumentele de cooperare judiciară internaţională, atât prin cooperarea directă, cât şi prin mecanismele puse la dispoziţie de EUROJUST.Astfel, în materia combaterii traficului de persoane, au fost înregistrate 34 de ordine europene şi comisii rogatorii active”, a mai precizat sursa citată.
DIICOT a mai anunţat că în acest an au fost încheiate trei acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă cu autorităţile din Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Moldova, având ca obiect combaterea traficului de persoane.
“La data de 6 februarie 2020, între DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a fost semnat un plan comun de măsuri în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane/minori, care priveşte realizarea de activităţi de prevenire în unităţile de învăţământ, având ca beneficiari minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, precum şi derularea unor sesiuni de informare şi instruire a specialiştilor implicaţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi asistenţei şi protecţiei victimelor”, a mai transmis DIICOT.
În prezent se află în derulare proiectul WESTEROS - ISFP-2017-AG-THBX- 815267, având ca obiectiv „Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi a produselor acestei infracţiuni prin investigaţii financiare avansate”, pe linia de finanţare a Comisiei Europene, cu un buget total de 313.396 euro, proiect implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Austria şi Parchetul General al Olandei.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.