Preşedintele demisionar al Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a susţinut în faţa anchetatorilor că autoturismul de lux pe care l-a primit a fost un cadou de la un bărbat cu care a avut o relaţie sentimentală, se arată în motivarea instanţei care a decis arestarea acesteia. Persoana invocată, martor în dosar, spune însă că Pătru i-a sugerat că îl poate ajuta ”în orice problemă” de afaceri şi că i s-a facilitat o întâlnire cu ministrul Economiei în legătură cu o licitaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ana Maria Pătru a invocat probleme familiale în faţa instanţei de judecată care a luat în discuţie contestaţia sa la arestarea preventivă, susţinând că mariajul său era terminat de fapt şi că autoturismul pe care l-a primit era doar unul dintre multele cadouri pe care i le-a făcut o persoană cu care avea o relaţie sentimentală.

”Sub aspectul dobândirii autoturismului, inculpata a arătat că aceasta constituie efectul derulării unei relaţii sentimentale cu martorul... neexistând niciun fel de dovezi în sensul condiţionării primirii acestui bun de un alt serviciu furnizat de inculpată sau de traficarea influenţei acesteia, în condiţiile în care între inculpată şi martor s-a derulat o relaţie sentimentală ca efect a faptului că raporturile de căsătorie ale inculpatei erau vătămate grav, chiar dacă de comun acord soţii au convenit să nu înceteze căsătoria prin divorţ pentru a proteja interesele copilului minor. În cadrul acestei relaţii, inculpata a primit, în preajma zilei sale de naştere, cu titlu gratuit acest autoturism, iar în decursul timpului şi alte bunuri sau beneficii, exemplificând-se în acest sens: bijuterii, excursii în străinătate, ceasuri etc. fără a rezulta influenţa inculpatei în sfera politică şi nici faptul că a folosit această pretinsă influenţă pentru a dobândi aceste bunuri”, se arată în motivarea arestării preventive redactată de Curtea de Apel Ploieşti.  

Martor în dosar, bărbatul cu care Ana Maria Pătru susţine că a avut timp de trei ani o relaţie sentimentală le-a povestit anchetatorilor modul în care fosta şefă a AEP şi-a exercitat influenţa pentru a-i favoriza interesele personale.

”Încă de la primele întâlniri pe care le-am avut cu... aceasta îmi sugera că aş putea fi ajutat de ea în orice problemă pe care o pot avea în afaceri”, le-a povestit anchetatorilor omul de afaceri care i-a dat Anei Maria Pătru bani pentru a-şi cumpăra un autovehicul de lux, pe care aceasta l-a înmatriculat pe numele verişoarei sale.

Conform documentului citat, intervenţiile Anei Maria Pătru s-au materializat în perioada 2011 – 2012, când firma la care bărbatul deţinea părţi sociale şi societăţile afiliate acesteia participau la proceduri de licitaţie naţională şi internaţională având ca obiect servicii integrate de achiziţie deşeuri metalice, activităţi de demolare, ecologizare şi altele.

”Una dintre licitaţiile pe care grupul nostru le-a câştigat a fost executarea unor lucrări integrate la combinatul..., proprietatea ... SA. I-am spus .. că între firma mea şi ... SA apăruse o problemă în sensul că, deşi fusesem declaraţi câştigători ai unei licitaţii, se tergiversa încheierea contractului. În acest context, ... s-a oferit să-mi faciliteze o întâlnire directă cu ministrul Economiei din acea perioadă, căruia urma să-i depun un memoriu şi să-i expun situaţia de fapt. Astfel, la o data ulterioară, în urma unei intervenţii directe a ... la ministrul Economiei, m-am deplasat la biroul acestuia, i-am expus problema mea şi i-am lăsat memoriul scris”, a relatat martorul.

Pe de altă parte, conform încheierii de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti, autoturismul despre care Ana Maria Pătru susţine că a fost cumpărat cu bani primiţi de la bărbatul cu care avea o relaţie a fost depistat în trafic fiind condus se soţul acesteia.

”În ceea ce priveşte dobândirea autoturismului, pe de o parte sunt contrazise apărările inculpatei referitoare la derularea unei relaţii sentimentale cu martorul... în plus relaţiile furnizate de poliţia rutieră confirmând faptul că autoturismul a fost depistat în trafic ca fiind folosit şi de soţul inculpatei, rezultând aşadar că relaţiile de căsătorie au continuat în mod nevătămat şi separat de dobândirea bunurilor de către inculpată, care nu poate fi explicată numai prin oferirea acestora cu titlu gratuit de către martorul...”, notează magistraţii.

Instanţa de judecată care a decis defintiv arestarea preventivă a Anei Maria Pătru consideră că ”este inacceptabil a se crede că inculpata, din postura unei deţinătoare a unei funcţii cu rang de secretar de stat în cadrul autorităţii publice, ar fi putut avea reprezentarea faptului că bunurile respective, de o valoare semnificativă, i-ar fi fost remise cu titlu gratuit, exclusiv din simplă prietenie sau ca efect al derulării unei relaţii de ordin sentimental, aşa cum încearcă să susţină în cadrul apărărilor formulate în prezenta cale de atac”.

Ana Maria Pătru a fost reţinută în 15 noiembrie, în urma unor percheziţii la domiciliul ei, dar şi la sediul AEP. A doua zi, Pătru a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Conform motivării Tribunalului Prahova, care în 16 noiembrie a decis arestarea preventivă a Anei Maria Pătru, în anul 2008, în perioada în care aceasta deţinea funcţia de vicepreşedinte al AEP, ea ar fi pretins 210.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui apartament, în schimbul contractului derulat de Siveco, iar banii ar fi fost primiţi un an mai târziu.

La trei ani de la atribuirea acestui contract, Ana Maria Pătru a cerut tot reprezentanţilor Siveco contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, din care a primit 15.000 de euro, se precizează în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova.

În motivarea instanţei care a decis definitiv arestarea preventivă a Anei Maria Pătru se arată că aceasta a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a primit un apartament şi un autoturism, însă a invocat relaţia de prietenie cu Irina Socol şi a spus că bunurile primite au fost ”un cadou, nu o condiţionare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.