Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi că la începutul anului 2024, când se vor finaliza examenele, vor avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem, iar ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem. Ea a precizat că într-un an, doi, sistemul de justiţie nu va mai avea această problemă de personal, dacă va exista ”o legislaţie predictibilă şi să ne ţinem de cuvânt şi să nu încercăm să-i speriem prin modificări peste noapte sau modificări care să fie în dezacord cu garanţiile constituţionale pe care le au”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu, ca ministră a justiţiei nu pot decât să vă spun un principiu că, într-un stat de drept, hotărârile judecătoreşti se respectă. Când se va face plata, vom putea să comunicăm la momentul respectiv, în momentul acesta cunosc la fel de bine ca şi dumneavoastră situaţia în care bugetul se află ştim că trebuie să ne încadrăm în ţinta de deficit ştiu că se fac eforturi la Ministerul Finanţelor, la nivel de Guvern, pentru a putea îndeplini această ţintă, astfel încât să nu punem în pericol alte fonduri europene, motiv pentru care sunt sigură că vom găsi înţelegere şi în sistemul judiciar şi la nivel guvernamental. A mai fost o situaţie acum 5 ani de zile, s-a eşalonat plata sumelor restante pe baza hotărârilor judecătoreşti, vom găsi o soluţie. Suntem în dialog permanent şi cu sistemul şi cu Ministerul de Finanţe”, a spus ministrul Alina Gorghiu, despre plata salariilor restante către cei din sistemul judiciar.

”Vom vedea care va fi soluţia la care se va ajunge, deja sunt eşalonate sumele de bani care se plătesc magistraţilor, acesta ar fi cred că ultimul an. În 2019 s-a semnat acel memorandum de eşalonare, dar discuţia este una care se va face şi vă vom anunţa soluţiile”, a mai spus Gorghiu.

Despre legea salarizării cu privire la magistraţi Alina Gorghiu a spus că nu intră în competenţa Ministerului Justiţiei pentru că salarizarea este domeniul Ministerului Muncii. ”Există mai multe scenarii în care noi putem opri acest fenomen litigios”, a precizat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat şi despre plecările din sistem, ea arătând că fenomenul nu este recent.

”Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem dar să ştiţi că vacuum-ul din instanţe şi din parchete nu este generat de ultimele luni, au fost doi ani din păcate în care nu am avut examen, nu s-a putut da examen la INM, din motive pe care le ştiţi, o lege a Parlamentului care a fost declarată neconstituţională. Ca atare, intrări în sistemul judiciar şi sistemul de justiţie nu au fost în acea perioadă, motiv pentru care prejudiciul referitor la resursa umană de acolo ni se trage”, a subliniat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a mai spus că la începutul anului 2024, când se vor fi finalizat examenele, vom avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem”.

”Mă bucur că vom avea această infuzie de cadre noi în sistemul de justiţie pentru că deficitul e destul de mare. Ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem, pentru că a fost un dialog foarte bun, aş spune constructiv cu toţi şefii din sistem şi mesajul pe care l-au transmis a fost unul corect, important e să beneficiem de resursă umană de calitate şi să găsim soluţii pentru a nu arunca în fiecare zi o altă anatemă pe sistemul de justiţie din România. (..) E firesc să am grijă ca această presiune pe sistemul de justiţie să nu fie la cote alarmante, dar vom regla această situaţie. Eu vă spun că într-un an, doi, sistemul de justiţie nu va mai avea această problemă. Sigur, cu o legislaţie predictibilă şi să ne ţinem de cuvânt şi să nu încercăm să-i speriem prin modificări peste noapte sau modificări care să fie în dezacord cu garanţiile constituţionale pe care le au”, a mai afirmat Alina Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.