Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă, joi seară, că magistraţii din Italia au suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Oficialii MInisterului Justiţiei au precizat că CEDO nu s-a pronunţat deocamdată în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate dacă are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală”, a transmis, joi seară, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Aceasta afirmă că statul român a aşteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare.

”Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune”, a mai transmis ministrul Justiţiei.

Oficialii Ministerului Justiţiei au precizat că CEDO nu s-a pronuntat până în prezent cu privire la acest caz, doar Curtea de Apel Bari a suspendat predarea.

Alina Gorghiu afirmă că este foarte determinată să aducă în ţară orice fugar: ”Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a intoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află”.

Alina Gorghiu a anunţat anterior că avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO, pe motiv că în România i-ar fi fost încălcat dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane şi degradante, simultan cu cererea de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. 

Avocaţii lui Ionel Arsene au susţinut că acesta nu poate fi extrădat deoarece „prezintă o stare clinică ce îndeplineşte cele cinci criterii de diagnostic pentru Tulburare Depresivă Majoră de natură severă cu caracteristici melancolice”.

Avocaţii Alfredo Gaito şi Mario Antinucci susţin că Arsene, fiind rezident în Italia de mai bine de cinci ani, nu poate fi extrădat.

Potrivit acestora, citaţi de Corriere della Calabria, Arsene suferă de patologii grave, inclusiv de natură neuropsihiatrică, iar acest lucru a fost constatat şi documentat de consultanţii apărării, dr. Nicolò Falchi Delitala - neuropsihiatru la Spitalul Sfântul Ioan din Roma, dr. Roberta Russo - psiholog criminalist din Roma specializat în observarea ştiinţifică şi tratamentul în circuitele penitenciare, dr. Gian Francesco Mureddu - cardiolog specialist la Spitalul Sfântul Ioan din Roma. „Cu toate acestea”, subliniază avocaţii, efectuarea unei expertize „este ignorată de Curtea de Apel din Bari, deşi erau îndeplinite cerinţele legale”.

Conform publicaţiei italiene, Curtea de Apel din Bari a dedus sumar depunerea rapoartelor psihiatrice de către dr. Nicolò Falchi Delitala la pagina 3, par. 1.9 din sentinţă: „... În timpul procesului amânat, în interesul inculpatului, a depus rapoarte psihiatrice, cu documentaţia sanitară anexată, emise de o structură publică (A.S.L. R.M. 2), din care a rezultat că, din cauza procesului la care a fost supus în România şi pe care l-a considerat nedrept, Ionel Arsene prezintă o stare clinică ce îndeplineşte cele cinci criterii de diagnostic pentru Tulburare Depresivă Majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 - TR 2022 şi prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2011). 09.2023: ... Riscul de sinucidere este foarte ridicat şi ar creşte exponenţial în cazul extrădării... )”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.