Deputatul partidului Forţa Dreaptei, Alexandru Kocsis, susţine că l-a avertizat cu câteva luni în urmă pe edilul Mihai Chirica că îi va face plângere penală pentru că nu i-a pus la dispoziţie un spaţiu pentru biroul său parlamentar, precizând că democraţia înseamnă ca partidele să aibă şanse egale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Kocsis a scris luni seară pe Facebook că "Mihai Chirica târăşte primăria Iaşi într-un conflict pur politic pe care singur l-a generat", întrucât l-a avertizat cu câteva luni în urma asupra consecinţelor refuzului de a-i acorda un spaţiu pentru biroul parlamentar de la Iaşi.

"Faptul că în spiritul egalităţii de şanse şi al integrităţii competiţiei politice am solicitat Primăriei Iaşi un spaţiu pentru amenajarea unui birou parlamentar şi un spaţiu pentru amenajarea sediului partidului Forţa Dreptei, filiala Iaşi, nu trebuie să vă deranjeze şi nici să vă sperie. Democraţia, bună sau rea, depinde cum o percepeţi dumneavoastră, înseamnă şi că partidele politice trebuie să aibă şanse egale pentru a-şi desfăşura activitatea, iar diferenţa între ele trebuie făcută doar de alegători, prin vot", a afirmat deputatul Alexandru Kocsis.

Deputatul Forţa Dreptei a precizat că, încă din 10 martie, Primăria Iaşi i-a răspuns într-un document semnat de Mihai Chirica că „la această dată, nu au fost identificate spaţii disponibile corespunzătoare organizării biroului parlamentar".

"După primirea acestui răspuns, în baza Legii privind accesul la informaţii publice, am cerut să mi se pună la dispoziţie lista spaţiilor aflate în proprietatea sau administrarea autorităţii publice locale care au sau pot avea destinaţia de sediu institutional. Am cerut, de asemenea, ca răspunsul să conţină şi informaţii despre cine ocupă sediile respective. Am avertizat în scris că refuzul oferirii acestor informaţii constituie abuz în serviciu. Nu înţeleg de ce sunteţi surprins domnule Chirica pentru că am făcut întocmai ce am avertizat după ce instituţia pe care efemer o conduceţi nu a transmis informaţiile solicitate", a adăugat deputatul Alexandru Kocsis.

Parlamentarul Forţa Dreptei a precizat că singurul său regret este că în plângerea penală au ajuns şi funcţionari din Primăria Iaşi, pe care, probabil, edilul ieşean i-a obligat să semneze "răspunsurile instituţionale incomplete şi mincinoase".

"Domnule Chirica, aţi pus biroul de presă al Primăriei Iaşi să emită un comunicat în care se afirmă, printre altele, că "oricare parlamentar poate închiria un spaţiu şi de la alte entităţi pentru a-şi desfăşura activitatea parlamentară în circumscripţia în care a fost ales". Sunt total de acord să mergem pe piaţa liberă şi asta am şi făcut. De altfel am declarat public şi am menţionat chiar şi în plângerea penală că mi se pare normal ca toţi parlamentarii şi toate partidele politice să meargă pe piaţa liberă sau toţi să aibă posibilitatea de a închiria un spaţiu de la Primărie. Menţionez chiriile care sunt plătite de unii parlamentari din Iaşi, despre care am putut găsi informaţii publice: Marius Bodea, 107 lei pentru 61,66 mp, Silviu Macovei, 170 de lei pentru 61,6 mp şi Vasile Cîtea, 163 de lei pentru 78,66 mp. Pentru spaţiul închiriat de mine pe piaţa liberă plătesc 3.000 de lei pentru 52 mp. Unde este egalitatea de şanse şi competiţia politică loială?", a mai afirmat deputatul Alexandru Kocsis.

Totodată, Kocsis a precizat că a trimis o altă adresă primăriei ieşene în care solicită acordarea pentru închiriere a unui sediu pentru amenajarea filialei Forţa Dreptei Iaşi, dar că "solicitarea a rămas şi până în ziua de astăzi, în mod abuziv, fără răspuns".

"Şi pentru că sunt un om al argumentelor şi exemplelor o să scriu cât plăteşte PSD Iaşi chiria în cea mai valoroasă zonă din Iaşi, într-o clădire monument istoric, pentru un spaţiu de 367 de mp: 844 de lei. Şi ca să păstrăm USL-ul intact, o să scriu cât plăteşte şi PNL penteu 218 mp: 733 de lei. Din nou vă întreb domnule primar, cum se respectă principiul egalităţii de şanse? Cum când în primele şase luni ale anului 2022, PSD a primit subvenţie de la bugetul de stat 48 de milioane de lei, iar PNL 40 de milioane de lei?", mai precizează deputatul Alexandru Kocsis.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a precizat luni că repartizarea spaţiilor pentru birourile parlamentare se face prin decizia Consiliului Local, nu prin dispoziţia primarului. Totodată, edilul s-a arătat "surprins şi dezamăgit" că deputatul de la Forţa Dreptei Alexandru Kocsis a depus plângere penală împotriva sa.

"Am aflat cu surprindere şi multă dezamăgire că un fost coleg de partid, domnul deputat Alexandru Kocsis, care a beneficiat de munca unei echipe întregi pentru a ajunge în Parlamentul României din partea Iaşului, a depus plângere penală împotriva Primăriei întrucât nu a primit un sediu pentru biroul parlamentar. Nu ştiu cu cine s-a sfătuit domnul deputat, trecut de la PNL la Forţa Dreptei, sau de câte ori a vizitat domnia sa Iaşul în cei aproape doi ani de mandat, pentru a cunoaşte realităţile oraşului nostru, dar îi aduc la cunoştinţă că există mai mulţi parlamentari, de la toate partidele, inclusiv de la cele aflate la putere, care nu au primit încă un spaţiu pentru a-şi deschide propriile birouri parlamentare", a afirmat, luni, primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Edilul a susţinut că "nu este vorba de rea voinţă, nici de duşmănie politică", motivând că situaţia patrimonială nu permite Primăriei să răspundă pozitiv tuturor cererilor de acest gen.

Deputatul Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei) a anunţat că a depus plângere penală împotriva edilului ieşean Mihai Chirica şi a unor funcţionari din Primărie, acuzând că municipalitatea a refuzat să-i pună la dispoziţie un spaţiu pentru a deschide un birou parlamentar în municipiu. De asemenea, Alexandru Kocsis a afirmat că Primăria a evitat să îi pună la dispoziţie lista tuturor spaţiilor deţinute în municipiu.

"Am făcut plângere penală pe numele primarului Mihai Chirica şi a unor funcţionari care au semnat acele răspunsuri mincinoase prin care îmi comunicau că nu au spaţii la dispoziţie. Am făcut acea plângere penală şi pentru faptul că au refuzat să îmi pună la dispoziţie lista tuturor spaţiilor deţinute de primăria Iaşi", a declarat, duminică, pentru News.ro, deputatul Forţa Dreptei Alexandru Kocsis.

Totodată, Kocsis a precizat că există spaţii libere în municipiu pe care primăria le deţine, dând ca exemplu cabinetul parlamentar al fostului deputat PNL Dumitru Oprea, din zona Tătăraşi, care stă mereu închis.

Deputatul Forţa Dreptei a afirmat că toate informaţiile legate de spaţiile deţinute de primăria Iaşi sunt publice, dar că "edilul Mihai Chirica se comportă ca şi cum aceste spaţii i-ar aparţine şi dispune el discreţionar după cum crede".

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.