Sănătatea lui Vladimir Putin face din nou obiectul unor zvonuri, potrivit cărora serviciul de securitate al Kremlinului a fost alertat duminică seara, către ora 21.00 (şi ora României), de ”zgomote ale unei căderi venind din camera” preşedintelui rus, care ar fi făcut un ”stop cardiac”, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de contul ”General SVR”, un zvon dezminţit marţi de Kremlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ţinut să dezmintă aceste zvonuri.

”Totul îi merge bine, este încă o informaţie falsă”, a declarat el, în contextul în care informaţiile postate de contul pe Telegram practic nu pot fi verificate şi au fost preluate de multe publicaţii din Occident.

”Asta face parte din categoria farselor absurde despre care o serie de publicaţii vorbeşte cu o tenacitate de invidiat”, a declarat el şi care ”nu provoacă decât zâmbete”, a adăugat el râzând.

Aceste ”farse absurde” au apărut mai întâi pe Telegram, după care au fost preluate de acelaşi cont ”General SVR” pe X.

Membri ai serviciilor de securitate (FSB) de la Kremlin ”l-au văzut pe Putin lungit pe jos, lângă o masă răsturnată, cu mâncare şi băuturi”, se arată în mesaj.

Medici de gardă au venit să-l reanime pe Vladimir Putin, după ce au diagnosticat un ”stop cardiac”, se arată în continuare.

După ce i-au repornit inima, preşedintele rus a fost plasat sub observaţie medicală, într-o sală specială dedicată îngrijirii sale medicale, se arată în mesaj.

”Mai mulţi apropiaţi ai lui Putin s-au contactat pe telefon”, pentru a anticipa moartea liderului de Kremlin în următoarele zile, potrivit mesajului.

Publicaţia Insider a analizat acest cont misterios care a publicat zvonuri îngrijorătoare despre sănătatea lui Vladimir Putin.

Contul, identificat prima oară în 2000, ar aparţine unor foşti şi actuali membri ai serviciului rus de informaţii externe (SVR).

Într-un dialog între Insider şi ”General SVR”, contul a refuzat să vorbească despre identitatea surselor folosite în probleme de securitate, dar sublinia că are ”încredere deplină” în acestea.

Informaţii - adesea imposibil de verificat şi în pofida faptului că sunt dezminţite de către Kremlin - despre starea sănătăţii preşedintelui rus sunt piblicate de către acest cont, care pare să aibă un acces direct în funcţionarea internă a Kremlinului.

Kremlinul a dezminţit în decembrie 2022 una dintre aceste informaţii, potrivit căreia Vladimir Putin ar fi căzut într-o scară, după o zi extrem de grea. El a r fi căzut în coccis, ceea ce l-ar fi făcut să ”defecheze involuntar”.

Publicaţia americană Newsweek scrie că Kremlinul a aceptat să-i răspundă pe e-mail

Este vorba despre un răspuns scurt - ”Cu privire la cererea dumneavoastră putem spune că este complet falsă” -, dar este un răspuns, o dovadă a faptului că vocea ”General SVR” este luată în serios de puterea rusă.

Însă numeroşi observatori ai Rusiei şi Războiului din Ucraina îndeamnă să nu se acorde nici cea mai mică crezare acestui cont.

Un jurnalist de la grupul de anchetă independent Bellingcat. Aric Toler, sfătuieşte abonaţii ”să ignore tot ceea ce vine de aici”.

O cercetătoare specializată în propaganda şi presa rusă, Jade McGlynn, consideră că acest cont, a cărui poziţie politică nu pare foarte clară, pare să se adreseze în mod explicit presei din Occident, cu scopul de a atenua urgenţa căutării unei soluţii a războiului dintre Rusia şi Ucraina prin faptul că lasă să planeze îndoiala unei morţi iminente a preşedintelui rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.