Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus sâmbătă ucrainenilor că parteneriatul dintre Ucraina şi Japonia va deveni un exemplu global de protejare a vieţilor şi de creare de noi oportunităţi pentru popoare, după ce s-a întâlnit la Kiev cu ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, şi au convenit să înceapă discuţii despre garanţiile de securitate pe care le poate oferi Tokyo şi să coopereze în vederea reconstrucţiei economiei ucrainene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu ratăm nicio zi pentru Ucraina. Tocmai m-am întâlnit cu ministrul afacerilor externe al Japoniei şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri japonez. Am vorbit despre rezilienţa noastră. Despre redresare şi dezvoltare. Energie, transport, deminare, sfera socială, crearea de noi locuri de muncă în Ucraina - am prezentat domenii specifice în care putem face mai mult împreună. Telecomunicaţiile, securitatea informaţiilor, protecţia infrastructurii noastre, energia verde, construcţia de maşini şi sectorul agricol sunt foarte importante. Sunt încrezător că parteneriatul nostru dintre Ucraina şi Japonia va deveni un exemplu la nivel mondial. Un exemplu despre cum să protejăm vieţi şi să creăm noi oportunităţi pentru naţiuni. Pentru naţiunile libere”, a arătat Volodimir Zelenski în discursul video adresat compatrioţilor.

El a anunţat că a convenit cu ministrul Hayashi ca Ucraina şi Japonia să înceapă discuţii pentru un document bilateral referitor la garanţiile de securitate pe care le poate oferi Tokyo. „Lucrăm deja cu Statele Unite, Regatul Unit şi Canada. Acum lucrăm şi cu Japonia”, a spus Zelenski, care a subliniat că este un rezultat foarte important în materie de securitate obţinut de Kiev.

Discuţiile au loc după ce grupul de ţări G7, din care face parte Japonia, a anunţat în iulie că membrii săi vor începe discuţii bilaterale cu Ucraina pentru a-i furniza garanţiile de securitate, un pas menit să pregătească terenul până la o aderare a Ucrainei la NATO.

Hayashi a promis, de asemenea, sprijin atât din partea sectorului public, cât şi a celui privat din Japonia, pentru a reconstrui economia Ucrainei, în cadrul vizitei surpriză făcute sâmbătă în Ucraina, unde a fost însoţit de directori de firme japoneze, inclusiv Hiroshi Mikitani, fondatorul şi directorul executiv al Rakuten Group.

Japonia intenţionează, de asemenea, să găzduiască o reuniune privind reconstrucţia economică a Ucrainei la începutul anului viitor.

„În aceleaşi zile, preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a vizitat Japonia pentru a participa la summitul G7 al liderilor parlamentari. Există o declaraţie puternică a summitului. Au avut loc întâlniri importante. Există un sprijin clar pentru Ucraina şi semnale puternice că tot teritoriul ucrainean trebuie să fie eliberat de trupele ruseşti, iar aceasta este singura cale către o pace corectă şi durabilă”, a arătat Zelenski.

El a subliniat că într-un gest profund simbolic împăratul Japoniei i-a primit în audienţă pe preşedinţii parlamentelor din G7, alături de preşedintele parlamentului ucrainean şi de preşedintele Parlamentului European. „Spune multe despre ceea ce am realizat. Noi toţi împreună. Fiecare persoană care luptă pentru Ucraina, care lucrează pentru Ucraina”, a comentat Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.