Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că lumea trebuie să vadă că o naţiune liberă este capabilă să apere libertatea de invadatori. ”Succesul ucrainenilor în apărarea în faţa agresiunii ruseşti este cu siguranţă un antidot pentru alte agresiuni”, subliniază el. Zelenski transmite, de 8 Mai: ”Fie ca victoria în faţa actualului rău al ruscismului să fie cel mai bun omagiu pentru memoria celor care au luptat şi au înfrânt nazismul!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski şi-a început mesajul transmis luni seară mulţumindu-le luptătorilor care apără cerul ucrainean şi celor care luptă pe linia frontului.

”Apărătorii noştri ai cerului – Forţele Aeriene şi celelalte categorii de forţe implicate în apărarea în faţa rachetelor şi Shahed-urilor teroriştilor – fac o treabă foarte bună în aceste zile! Ei nu ne inspiră doar pe noi. Partenerii noştri văd de ce sunt capabili ucrainenii, de ce sunt capabile în mâinile noastre armele care ne-au fost date şi cât de eficienţi suntem când acţionăm împreună pentru binele siguranţei noastre comune. Succesul ucrainenilor în apărarea în faţa agresiunii ruseşti este cu siguranţă un antidot pentru alte agresiuni. Lumea trebuie să vadă că o naţiune liberă este capabilă să apere libertatea de invadatori. Dacă noi putem face asta, atunci şi alţii o pot face. Dacă acţionează la fel de curajos, la fel de exact şi în aceeaşi unitate cu alte naţiuni libere”, a subliniat el.

El le-a mulţumit militarilor din mai multe unităţi, atât din Kiev, cât şi din locurile unde au loc cele mai aprige lupte: Maryinka, Bahmut, Avdiivka.

”Ocupanţii au primit noi sarcini de la conducătorii lor, să avanseze până undeva până la o anume dată... Ei bine, asta înseamnă doar că, în pofida oricăror date, eroii noştri vor distruge ocupanţii, ca întotdeauna”, a afirmat Zelenski.

El a menţionat că a avut o şedinţă cu Statul Major, iar pe baza unor rapoarte vor fi făcuţi paşi care vor întări apărarea. Zelenski a spus şi că sunt ”veşti bune” în urma unei discuţii despre muniţie cu ministrul pentru Industrii Strategice.

Preşedintele ucrainean a explicat că una dintre întâlniri a vizat de-minarea ţării.

”În prezent, peste 170.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru sunt contaminaţi de mine şi proiectile de artilerie neexplodate. În general, estimările temporale sunt destul de rele – se spune că va dura zeci de ani să ne ocupăm de o astfel de ameninţare. Trebuie să o facem mult mai rapid. Pregătim, de asemenea, un sistem de acţiuni care ne va ajuta să de-minăm mai repede teritoriul după dez-ocupare. Lucrăm activ împreună cu parteneri pentru a ne creşte capacităţile. În ceea ce priveşte echipamentul, instruirea geniştilor şi pirotehnicienilor. Vom coopera cu toţi din lume care au experienţă, care au tehnologie, care au capacitatea financiară să ne sprijine să curăţăm Ucraina de minele ruseşti”, a arătat el.

Zelenski a adăugat că o altă şedinţă a vizat dezvoltarea unui nou concept de securitate pentru Ucraina.

”Vom răspunde complet la toate problemele de siguranţă ale ţării. La nivel legislativ, la nivelul deciziilor guvernamentale, în probleme practice, specifice. De la protecţia frontierelor la condiţii noi de siguranţă pentru şcoli, de la fundaţia de infrastructură a securităţii economice la o oportunitate reală de a le garanta oamenilor noştri acel fel de protecţie împotriva terorii pe care cele mai avansate state din lume îl au”, a punctat el.

”Azi, în 8 mai, când lumea îşi aminteşte de cuvintele «Never again! (Niciodată din nou – n.r.)», noi în Ucraina dăm un nou înţeles acestor cuvinte. Nu doar de a ne aminti, ci şi de a proteja. Nu doar de a preţui viaţa, ci şi de a face totul pentru a ne asigura că toţi cei care ameninţă viaţa, toţi care aduc agresiune, toţi care recurg la teroare împotriva altor naţiuni, fiecare astfel de rău pierde. (...) Fie ca victoria în faţa actualului rău al ruscismului (alăturare a cuvintelor Rusia şi fascism - n.r.) să fie cel mai bun omagiu pentru memoria celor care au luptat şi au înfrânt nazismul!”, a conchis Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.