Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit duminică seara despre atacul asupra Odesei şi le-a spus concetăţenilor că săptămâna viitoare vor fi multe evenimente diferite care vor consolida apărarea Ucrainei, inclusiv o reuniune a nou înfiinţatului Consiliul NATO-Ucraina, care va avea loc miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am început deja să ne pregătim pentru săptămâna viitoare. Vor fi multe evenimente diferite care vor consolida cu siguranţă apărarea Ucrainei. Îi mulţumesc secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru că a convocat cu promptitudine prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. De fapt, imediat după conversaţia noastră de ieri, am convenit asupra datei - reuniunea va avea loc miercurea aceasta. O pregătim pentru a fi semnificativă”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn.

El a anunţat, de asemenea, că partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin, care vor conţine „tot ceea ce aduce mai aproape înfrângerea teroriştilor ruşi”: mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, mai multă artilerie, mai multe arme cu rază lungă de acţiune, a detaliat preşedintele.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Reţeta pentru a pune capăt războiului este evidentă: totul depinde de unitatea şi determinarea tuturor celor care preţuiesc libertatea, cultura şi viaţa. Mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina cărora le pasă de vecinii lor”, a punctat Zelenski.

El a menţinat atacul care a avut loc în cursul nopţii la Odesa, precizând au fost trase 19 rachete de tipuri diferite - „absolut intenţionat, pentru a le face mai greu de doborât şi pentru a provoca mai multe distrugeri”, a punctat preşedintele. Racheta care a lovit altarul Catedralei „Schimbarea la faţă” din Odesa a fost un X-22, adică o rachetă antinavă, a arătat Zelenski.

Atacul din cursul nopţii de la Odesa s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.

„Aş dori să le mulţumesc celor din lume care au condamnat deja această ultimă manifestare a răului rusesc. Nu putem permite ca oamenii din întreaga lume să se obişnuiască cu atacurile teroriste”, a subliniat liderul de la Kiev.

El a spus că „ţinta tuturor acestor rachete nu sunt doar oraşele, satele sau oamenii. Ţinta lor este umanitatea şi bazele întregii noastre culturi europene”, a arătat Zelenski. Catedrala „Schimbarea la faţă”, una dintre cele mai valoroase din Ucraina, a fost jefuită şi distrusă de bolşevici în 1936, dar a fost restaurată în Ucraina independentă, a reamintit Zelenski.

De asemenea, el a spus că în atacul de duminică aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate, dintre care 25 erau monumente arhitecturale, aflate în centrul istoric, care face parte din patrimoniului mondial şi se află sub protecţia UNESCO.

În atac a fost avariată şi clădirea Consulatului grec, după ce cu doar trei zile în urmă, Consulatul chinez fusese avariat într-un alt atac de acest tip.

„Evident, toate acestea reprezintă o ameninţare globală: distrugerea oraşelor, distrugerea culturii, distrugerea porturilor care sunt fundamentale pentru securitatea alimentară a lumii. Nu a existat niciodată un terorist care să fi reuşit să învingă lumea şi nici aceşti nebuni de la Kremlin nu vor reuşi”, a spus Zelenski. „Va exista o Catedrală a Schimbării la faţă în Odesa. Cu siguranţă vom restabili totul”, a promis Zelenski, care a mulţumit în context premierului Italiei, Giorigia Meloni, parlamentului italian şi întregii societăţi italiene pentru promisiunea lor de a ajuta la restaurarea monumentelor istorice din Ucraina.

„Principalul lucru este că, în ciuda oricăror încercări de a ne rupe ţara şi poporul nostru, ştim clar că noi, Ucraina, avem un viitor, deoarece apărăm cultura şi umanitatea. Rusia, pe de altă parte, aduce un singur lucru mai aproape cu teroarea sa - dezmembrarea istoriei”, a conchis Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.