Rusia ”nu va fi trasă la răspundere” pentru crimele de război comise în Ucraina, datorită puterii sale ca ”stat nuclear” şi ”şantajează Europa cu ameninţări”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru grupul de experţi Chatham House. De asemenea, liderul ucrainean a afirmat că evenimentele care au loc în oraşul portuar Mariupol sunt ”un exemplu de tortură şi foamete până la moarte folosit ca armă de război”. Zelenski a mai subliniat că a fost ales să fie preşedintele întregii Ucrainei, nu a unui stat în miniatură, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia vorbeşte deschis despre arme nucleare, despre timpul necesar ca rachetele ruseşti să ajungă în oraşele europene. Ei (n.r. ruşii) procedează astfel din cauza sentimentului de impunitate. Rusia şantajează Europa prin ameninţări”, a afirmat Zelenski.

Invazia Rusiei şi ”cruzimea” trupelor sale în Ucraina ”a ignorat toate normele privind drepturile omului şi este caracteristic secolului al XVIII-lea”, a mai spus el.

”Rusia crede că nu va fi trasă la răspundere pentru crimele de război comise, deoarece deţine puterea statului nuclear”, a mai explicat liderul ucrainean, potrivit Reuters.

Oraşul portuar Mariupol este ”un exemplu de tortură şi foamete folosite ca armă de război” şi nicio organizaţie internaţională nu poate intra în oraş, a mai precizat el.

”Această lipsă de umanitate şi cruzime este modul în care armata rusă tratează oamenii. Moartea nu este cauzată de război. Nu este un eveniment militar, ci tortură până la moarte. Constituie terorism şi ură”, a subliniat Zelenski.

Întrebat care ar fi condiţiile minime pe care le-ar accepta într-un acord de pace cu Rusia, preşedintele ucrainean a răspuns: ”Am fost ales de poporul Ucrainei ca preşedinte al Ucrainei, nu ca preşedinte al unui stat ucrainean în miniatură”.

"Trupele ruse trebuie să renunţe şi să se retragă, astfel încât Ucraina să îşi poată revendica toate teritoriile dinainte de invazia Rusiei, a mai precizat el.

”Va exista un tribunal militar pentru ucidere, moarte, tortură. Dar de ce această cruzime?  Este vorba de aparatul informaţional care a dezvoltat această ură şi a alimentat-o într-o asemenea măsură înainte de războiul în toată regula”, a mai spus Zelenski, potrivit BBC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.