Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboratorii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei", a spus Zelenski, care a precizat că a condus o şedinţă a Statului Major.
 
El a mulţumit poliţiei naţionale pentru restabilirea rapidă a ordinii în noul teritoriu eliberat, dar şi Serviciului de Securitate al Ucrainei – pentru faptul că acum lucrează cu o eficacitate remarcabilă. "Nu pot dezvălui toate detaliile, dar datorită Serviciului de Securitate al Ucrainei, suntem acum încrezători că ocupanţii nu vor avea niciun punct de sprijin pe pământul ucrainean. Important: situaţia de la frontiera de stat şi protecţia frontierei noastre au fost discutate în cadrul şedinţei. Şeful Serviciului Frontierei de Stat a transmis un raport. Statul va oferi toată puterea necesară pentru a ne proteja graniţa", a spus şeful statului ucrainean.
 
Pentru Zelenski, ritmul este foarte important acum. "Ritmul de stabilizare în zonele eliberate. Ritmul de mişcare al trupelor noastre. Ritmul restabilirii vieţii normale în teritoriul eliberat. Şi ritmul de sprijin din partea partenerilor. Vorbim despre acest lucru cu sinceritate - ritmul de acordare a ajutorului pentru Ucraina trebuie să corespundă ritmului mişcării noastre".
 
Volodimir Zelenski a vorbit şi despre funeraliile Reginei Elizabeth II. "Zilele acestea, la Londra a avut loc o ceremonie de rămas bun pentru Regina Elizabeth II. Ucraina i-a onorat memoria la un nivel înalt - au fost prezenţi prim-ministrul Ucrainei şi Prima Doamnă. Printre milioanele de oameni care au venit să aducă omagiu Majestăţii Sale s-au numărat mulţi ucraineni. Sunt recunoscător tuturor ucrainenilor din Regatul Unit care le-au arătat prietenilor noştri britanici, în acest moment trist, că Ucraina este alături de ei".
 
Liderul ucrainean a mai spus că marţi va avea un discurs la Adunarea Generală a ONU şi va lua parte la summitul privind securitatea alimentară – "un element fundamental al securităţii globale": "Vor avea loc şi întâlniri online cu parteneri şi investitori americani. Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile: apărare, finanţe, economie, diplomaţie".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.