Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa este recunoscătoare celor care ajută cu arme, echipamente şi muniţii, dar doreşte să asigure celor care luptă pe front arme şi echipamente de producţie ucraineană. ”Este evident că evoluţia fundamentală a statului este propria producţie, propriile noastre arme, echipamente, propria noastră muniţie pentru toate poziţiile de care au nevoie forţele defensive. Totul – de la rachete şi drone la vehicule blindate şi muniţie de calibrul cerut”, arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a avut o şedinţă cu comandanţii pentru a discuta situaţia de pe front.

”O atenţie specială este acordată acum regiunilor Harkov şi sudului, precum şi regiunii Doneţk, în special luptele din apropiere de Avdiivka”, a spus el, mulţumindu-le luptătorilor.

El a menţionat că la şedinţă s-a discutat cum să li se asigure războinicilor mai multe arme ucrainene.

”Suntem recunoscători fiecărui lider, fiecărei ţări care ne ajută cu arme, echipamente şi muniţii. Şi facem totul ca să creştem proviziile. Apropo, reuniunea Ramstein de ieri a ajutat la acest lucru. Dar este evident că evoluţia fundamentală a statului este propria producţie, propriile noastre arme, echipamente, propria noastră muniţie pentru toate poziţiile de care au nevoie forţele defensive. Totul – de la rachete şi drone la vehicule blindate şi muniţie de calibrul cerut. Ministrul pentru Industriile Strategice mi-a prezentat deja rapoarte pe mai multe fronturi: «armură», rachete şi rachete ghidate anti-tanc. Astăzi, la şedinţă, ministrul adjunct pentru Inovaţii a prezentat un raport despre războiul electronic. Dezvoltăm un program complet pentru toate aceste direcţii, cu termene şi cantităţi clare”, a detaliat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că o prioritate o reprezintă digitalizarea întregului stoc pentru forţele apărării.

”Digitalizarea va oferi o înţelegere clară a felului în care sunt aprovizionaţi războinicii noştri şi unde apar deficite şi cum sunt rezolvate ele. Acest lucru este crucial pentru a le putea arăta prompt tuturor partenerilor noştri informaţii despre fiecare unitate de armament livrată. Este esenţial ca rapoartele de aici de la Kiev să coincidă cu situaţia de fapt de pe liniile frontului”, a susţinut el.

Zelenski a menţionat că a primit un raport de la Serviciul de Informaţii Externe despre situaţia din Israel şi din Orientul Mijlociu.

”Monitorizăm toate informaţiile şi păstrăm contactul cu partenerii pentru a preveni destabilizarea. Înţelegem clar că singurul interesat în cel mai pesimist scenariu este inamicul nostru. Sunt recunoscător tuturor din lume care fac eforturi pentru a preveni o explozie în Orientul Mijlocul şi pentru a-i trage la răspundere pe terorişti pentru acţiunile lor împotriva Israelului – împotriva copiilor, femeilor şi oamenilor obişnuiţi. Ne amintim şi de cetăţenii altor ţări care au fost luaţi ostatici sau ucişi de terorişti. Sunt şi ucraineni printre victime. Condoleanţele mele tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi. Acest lucru este extrem de imporant – şi e important pentru toţi din lume, chiar şi pentru cei care ar putea să nu înţeleagă încă – teroriştii vor fi întotdeauna traşi la răspundere pentru răul pe care îl provoacă”, a adăugat el.

Zelenski a vorbit şi de primele sancţiuni impuse de Statele Unite unor companii care au încălcat restricţiile mondiale privind petrolul rusesc, dar şi de decizia Comitetului Olimpic Internaţional de a suspenda calitatea de membru a Comitetului Olimpic Rus.

”Şi un pas mult-aşteptat pentru adevărul istoric. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut Holodomorul din 1932-33 ca un genocid al populaţiei ucrainene. Sunt recunoscător tuturor membrilor APCE care au votat pentru această recunoaştere. Justiţia e întotdeauna mai puternică”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.