Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va primi joi premiul 2023 din partea think-tank-ului britanic Chatham House pentru leadership-ul său în faţa invaziei ruseşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Chatham House, preşedintele ucrainean speră să facă o declaraţie prin videoconferinţă, scrie AFP. 

Transformarea sa de la "novice politic la lider în timp de război este cel puţin extraordinară", a precizat Chatham House într-un comunicat.

"Fostul actor şi-a 'unificat ţara" în faţa unui "inamic formidabil" şi "a creat o formă de diplomaţie şi de leadership folosind reţelele sociale şi comunicând direct cu liderii mondiali, adunând o largă coaliţie în sprijinul Ucrainei la Naţiunile Unite şi nu numai". 

"Preşedintele Zelenski şi-a unit ţara în rezistenţă şi contrarezistenţă şi a demonstrat o măiestrie a diplomaţiei internaţionale", a declarat directoarea Chatham House, Bronwen Maddox, "încântată că a acceptat acest premiu ca recunoaştere a acestor eforturi".

Lansat în 2005, premiul Chatham House a fost acordat anul acesta preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko. În discursul său, liderul pro-european a declarat că ţara sa se află pe drumul spre aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO.

De-a lungul anilor, premiul a fost acordat unor personalităţi precum naturalistul britanic David Attenborough, Comisia pentru protecţia jurnaliştilor, Médecins Sans Frontičres şi Melinda Gates.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.