Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, în contextul în care prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a ajuns în strâmtoarea Bosfor, prin coridorul special agreat în Marea Neagră, că este nevoie de continuitate şi regularitate în aceste exporturi. "Fiecare hrivna câştigată de muncitorii noştri din agricultură şi toate legăturile internaţionale refăcute ale Ucrainei vor contribui la întărirea statului nostru", a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, prima navă cu cereale din Ucraina a ajuns în Bosfor, trecând printr-un coridor special în Marea Neagră, asupra căruia s-a convenit pentru a debloca porturile nostre. Ţelul nostru acum este să avem regularitate: aşa încât atunci când o navă iese din port, sunt şi alte nave acolo - atât cele care încarcă, cât şi cele care se apropie de port. Continuitatea şi regularitatea reprezintă principiul necesar. Toţi consumatorii produselor noastre agricole au nevoie de asta", a afirmat Zelenski, în mesajul transmis marţi noapte.

El a explicat că în acest an este nevoie de export pentru ca fermierii şi companiile din agricultură să aibă suficiente resurse pentru însămânţarea de anul viitor. "Aceasta este o chestiune de siguranţă alimentară şi pentru ţara noastră - acum asigurăm anul viitor", a spus el.

Zelenski a adăugat că "Rusia a provocat criza alimentară pentru a folosi rezerva de grâu, porumb, ulei ca armă... aşa cum face deja cu gazul şi petrolul brut". "Rusia creează un deficit, instigă la creşterea preţurilor şi, când asta provoacă nelinişti sociale, solicită concesii politice. Nu ar trebui să funcţioneze cu alimentele", a susţinut el.

Preşedintele Ucrainei a afirmat că ruşii înţeleg că pierd "una dintre oportunităţile de a teroriza lumea", dar că atunci când lumea este unită, iar partenerii îşi îndeplinesc angajamentele rezultatele necesare pot fi atinse.

"Şi vreau ca toată lumea din Ucraina să îşi dea seama, în ciuda campaniei de dezinformare despre iniţiativa cerealelor care este desfăşurată de duşmanii statului nostru... fiecare hrivna câştigată de muncitorii noştri din agricultură şi toate legăturile internaţionale refăcute ale Ucrainei vor contribui la întărirea statului nostru", a subliniat el.

Prima încărcătură de cereale ucrainene exportate după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, urmează să sosească la Istanbul ”după miezul nopţii” de marţi spre miercuri, anunţa Ministerul turc al Apărării, potrivit AFP.

Cargoul ”Razoni”, care navighează sub pavilionul Sierra Leone şi care a plecat de la Odesa luni, imediat după ora locală 9.00 (şi ora României), cu 26.000 de tone de porumb către portul libanez Tripoli, urma să sosească iniţial la Istanbul marţi după-amiaza. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.