Preşedintele Volodimir Zelenski, care a venit joi în Republica Moldova, unde au fost prezenţi peste 40 de lideri europeni la summitul Comunităţii Politice Europene, le-a vorbit seara compatrioţilor despre discuţiile avute şi le-a spus că sunt în pregătire noi soluţii pentru apărarea Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut discuţii foarte importante. Cu preşedinta Republicii Moldova şi preşedintele Franţei, cu prim-ministrul Regatului Unit şi preşedinta Comisiei Europene, cu preşedintele României şi prim-ministrul Portugaliei, cu premierii Albaniei şi Macedoniei de Nord, cu prim-ministrul Italiei, cu prim-ministrul Spaniei, cu preşedintele Elveţiei, prim-ministrul Republicii Cehe, preşedintele Azerbaidjanului şi cancelarul Germaniei”, a enumerat Volodimir Zelenski liderii întâlniţi, în discursul video transmis ca în fiecare seară către compatrioţi, discurs ce pare să fi fost înregistrat într-o cameră de la Castel Mimi din Bulboaca, acolo unde a avut loc summitul Comunităţii Politice Europene.

„A existat, de asemenea, un format extins cu reprezentanţi ai Ţărilor de Jos, Danemarcei, Suediei, Marii Britanii, Poloniei şi Belgiei. Şi, bineînţeles, au existat întâlniri în marja summitului şi o reuniune comună a tuturor participanţilor”, a continuat Zelenski.

„Pregătim noi soluţii de apărare pentru Ucraina - acest lucru este valabil pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea noastră pe teren”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.

„Pregătim un conţinut politic real pentru summitul NATO de la Vilnius. Pregătim un pachet de garanţii de securitate pentru ţara noastră în drumul său către Alianţă”, a anunţat preşedintele, aceasta fiind una dintre temele abordate în discuţiile cu liderii europeni..

„Facem totul pentru a aduce mai aproape decizia politică a UE privind aderarea Ucrainei. Pregătim un summit pentru pace bazat pe formula de pace ucraineană”, a adăugat Zelenski, mulţumind pentru sprijinul primit.

El a menţionat la sfârşitul unei zile pe care a calificat-o drept „lungă şi dificilă” şi evenimentul nefericit de la Kiev, unde trei persoane, între care un copil, au murit pentru că adăpostul aerian în care voiau să se adăpostească în timpul unui atac al ruşilor era închis. Zelenski le-a cerut din nou autorităţilor locale să se ocupe de protejarea oamenilor şi să aibă grijă ca adăposturile să fie accesibile, avertizând că în caz contrar riscă să fie trase la răspundere penal. „O situaţie precum cea de aseară de la Kiev nu ar trebui să se mai repete niciodată, când oamenii s-au dus la un adăpost, iar adăpostul era închis. Este de datoria autorităţilor locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sunt disponibile şi accesibile non-stop. Este dureros să vedem neglijarea acestei obligaţii. Este dureros să vedem pierderile. Iar dacă datoria nu este îndeplinită pe teren, este responsabilitatea directă a ofiţerilor de aplicare a legii de a aduce în faţa justiţiei”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenslki a insistat joi în Republica Moldova ca Ucraina să facă parte din NATO şi a îndemnat alianţa să ofere garanţii de securitate dacă aderarea nu este posibilă deocamdată. La reuniunea de la Bulboaca, liderul ucrainean a încercat să consolideze sprijinul occidental înaintea contraofensivei aşteptate a ţării sale împotriva invaziei Rusiei.

Atât Franţa, cât şi Germania şi-au exprimat sprijinul pentru conceptul de garanţii de securitate.

Adresându-se liderilor la începutul reuniunii, Zelenski a cerut membrilor NATO să ia o decizie clară cu privire la admiterea sau nu a Ucrainei şi, de asemenea, a reiterat apelurile pentru ca avioanele de luptă occidentale să protejeze cerul ucrainean. Până atunci, a insistat ca Ucrainei să-i fie furnizate mai multe sisteme de apărare antirachetă Patriot.

Până când Ucraina nu va avea avioane de luptă, Rusia va continua să deţină supremaţia aeriană, le-a spus Zelenski liderilor europeni, subliniind importanţa de a avea imediat mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot.

La începutul summitului, Zelenski declarase că va încerca să obţină la summitul NATO de la mijlocul lunii iulie o invitaţie clară pentru ca Ucraina să se alăture Alianţei. El a declarat ulterior că Ucraina caută garanţii de securitate viitoare dacă aderarea la NATO nu este posibilă deocamdată, insistând însă că cea mai bună garanţie de securitate este aderarea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Ucraina trebuie să primească garanţii de securitate clare şi puternice la summitul NATO din iulie. Macron a declarat că lucrează îndeaproape cu Germania pe această temă şi va discuta cu cancelarul german Olaf Scholz săptămâna viitoare. Există însă diviziuni între membrii NATO cu privire la viteza de aderare a Ucrainei, unii temându-se că o mişcare pripită ar putea aduce alianţa mai aproape de o confruntare directă cu Rusia.

CITEȘTE ȘI Bloomberg: Franţa şi Germania au păreri diferite în legătură cu planul pentru Ucraina de aderare la NATO. Ce i s-ar putea oferi Kievului la summitul de la Vilnius

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.