.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mesajul său zilnic în care îi încurajează pe ucraineni, Volodimir Zelenski a promis că „pacea pentru Ucraina este tot mai aproape” şi a subliniat că obiectivul este eliberarea întregului teritoriu ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea

„Este fericire pentru toată lumea atunci când Rusia este alungată. Fericire, care va fi şi în acele oraşe şi comunităţi ale noastre care sunt lipsite de o viaţă normală de către Rusia atât după 24 februarie, cât şi în 2014. Vom întoarce totul. Ne vom întoarce la viaţa normală. Şi ştim că pacea pentru Ucraina este tot mai aproape. Pentru întreaga noastră ţară”, a spus preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre vizitele pe care le-a făcut în cursul zilei - „o zi productivă şi simbolică”, după cum s-a exprimat el - în regiunile Herson şi Mikolaiv, recent eliberate de ocupanţii ruşi. El a nominalizat mai mulţi eroi ucraineni pe care i-a recompensat cu distincţii, între care generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul grupului operativ strategic de trupe din Herson, şi sergentul Andrii Orlov, care, rănit fiind, s-a întors pe front după ce s-a recuperat şi a fost cel care a ridicat zilele trecute steagul ucrainean deasupra clădirii administraţiei regionale din oraşul Snihurivka.

„Vom face totul pentru a restabili condiţiile normale de viaţă pentru poporul nostru. Este evident pentru toată lumea ce este Ucraina, ce reprezintă prezenţa drapelului nostru. Când există un steag ucrainean, există civilizaţie, există libertate. Există securitate socială. Există infrastructură. Există securitate. Există cineva care are grijă de oameni. Există toate lucrurile care dispar şi care sunt distruse atunci când vine ocupantul. Asta înseamnă drapelul rusesc - pustietate totală. Nu există electricitate, nu există comunicaţii, nu există internet, nu există televiziune. Ocupanţii au distrus totul ei înşişi, în mod intenţionat. Aceasta este operaţiunea lor specială. În ajunul iernii, ocupanţii ruşi au distrus absolut toată infrastructura critică pentru populaţie. Absolut toate obiectele importante din oraş şi din regiune sunt minate”, a anunţat preşedintele ucrainean.

El a spus că se va adresa peste câteva ore summitului G20 din Indonezia - pe care l-a menţionat cu titulatura G19, într-o aluzie clară de eludare a Rusiei, dar a punctat că deja acolo s-au făcut declaraţii importantre. „În special, este important faptul că Statele Unite şi China au remarcat împreună inadmisibilitatea oricăror ameninţări de a folosi arme nucleare. Toată lumea înţelege cui se adresează aceste cuvinte”, a punctat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a menţionat şi rezoluţia care tocmai a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU, cu privire la crearea unui mecanism internaţional de compensare, care, spune el, va face posibilă compensarea „cu active ruseşti” a tuturor pierderilor cauzate de război. „Despăgubirile pe care Rusia va trebui să le plătească pentru ceea ce a comis fac parte acum din realitatea juridică internaţională”, a arătat Zelenski.

CITEȘTE ȘI Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să acorde despăgubiri Ucrainei într-o rezoluţie la care China şi Iranul au votat împotrivă

El a spus că se lucrează şi la o a doua rezoluţie, pentru crearea unui tribunal special care să judece agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. „Vom face totul pentru ca ambele rezoluţii să funcţioneze”, a promis Zelenski.

El a menţionat şi o altă reuniune, a Consiliului de coordonare al Ucrainei pentru protecţia şi siguranţa copiilor, coprezidată de secretarul general al ONU, António Guterres, şi de şeful biroului prezidenţial, Andri Iermak. „Aceştia au discutat despre „cum să oprească deportarea copiilor ucraineni în Rusia şi să-i întoarcă acasă pe toţi cei care au fost deportaţi cu forţa. Sunt aproape 11 mii de copii - îi cunoaştem după nume. Dar aceştia sunt doar cei despre care ştim. Şi, de fapt, sunt mai mulţi deportaţi”, a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mulţumit şi Canadei pentru noul pachet de sprijin în domeniul apărării, în valoare de o jumătate de miliard de dolari, şi a spus că este, de asemenea, recunoscător pentru noile sancţiuni impuse atât de Canada, cât şi de Statele Unite împotriva unor indivizi şi entităţi ruse

„Absolut toţi cei care, într-un fel sau altul, lucrează pentru armata rusă, pentru sectorul de apărare, trebuie să primească o izolare personală completă faţă de restul lumii. Şi apoi va exista o pedeapsă pentru complicitate la teroare”, a arătat Zelenski.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.