Soldaţi ucraineni au afirmat joi că au eliberat de sub ocupaţia rusă oraşul Snihurivka, situat în sudul frontului, un punct important pentru controlul unui drum strategic ce duce spre oraşul Herson, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Snihurivka, pe care forţele ruse îl capturaseră în martie, era ultimul oraş rămas sub ocupaţie rusă în regiunea Mikolaiv.

În magini video, publicate pe reţelele sociale şi difuzate şi de televiziunea naţională ucraineană, un soldat strigă în aplauzele şi aclamaţiile civililor: „Astăzi, 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberat de forţele Batalionului 131 de Informaţii. Glorie Ucrainei!”

Reuters precizează că a reuşit să verifice locaţia înregistrării, dar nu şi data la care a fost filmată. Deasupra aşezării plutea ceaţa, iar soldatul se afla într-un grup de camarazi înarmaţi, dintre care unul ţinea un steag ucrainean pe un vehicul militar de infanterie.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a confirmat deocamdată recucerirea oraşului, care se întâmplă la o zi după ce Rusia a ordonat forţelor sale să se retragă din zonă. În ciuda faptului că Rusia şi-a anunţat retragerea din Herson, Kievul a reacţionat cu prudenţă şi a avertizat că ar putea fi vorba de o capcană a Kremlinului.

Şeful biroului prezidenţial ucrainean a publicat însă un emoticon cu o pasăre, o referire aparentă la Snihurivka, care conţine cuvântul din limba ucraineană pentru o rasă de păsări.

La rândul său, Vitali Kim, guvernatorul regiunii Mikolaiv, a declarat: „Vom aştepta informaţii oficiale din partea forţelor armate. Din partea mea, pot spune că, deocamdată, autorităţile stau, să spunem, pe aproape. Să nu dăm cărţile pe faţă. Pregătim ajutoare umanitare, camioane cu alimente, starlink-uri”.

 Şi în timpul contraofensivei din est şi din apropierea Kievului oficialii de la Kiev au fost atenţi să nu divulge informaţii militare sensibile, iar miercuri au dat puţine indicii despre mişcările lor, precizează Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.