Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin la o întâlnire în zona de conflict cu separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, în vederea unei scăderi a tensiunilor între cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Domnule Putin, sunt pregătit (...) să vă propun să mă întâlniţi în orice loc în Donbasul ucrainean, unde războiul continuă”, a declarat Zelenski marţi, într-un discurs adresat naţiunii.

”Milioane de vieţi” sunt în joc în Războiul dintre Ucraina şi Rusia, a avertizat preşedintele ucrainean.

”Preşedintele rus a spus într-o zi că, dacă o încăierare este inevitabilă, trebuie să ataci primul. Însă, în opinia mea, orice lider trebuie să înţeleagă că o încăierare nu poate fi inevitabilă atunci când este vorba (...) despre un război adevărat şi milioane de vieţi”, a spus şeful statului ucrainean în discursul său.

”Vrea Ucraina război? Nu. Este pregătită? Da. (...) Nu ne este frică, pentru că avem o armată şi apărători incredibili”, a subliniat preşedintele ucrainean.

”Noi nu distrugem alte pământuri şi alte popoare. Însă acest lucru nu înseamnă că vom permite să fim distruşi”, a subliniat el.

În urma unui armistiţiu larg respectat în a doua jumătate a lui 2020, confruntări armate s-au multiplicat în Donbas, de la începutul anului, între forţele Kievului şi separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Rusia.

În paralel tensiuni au crescut cu Moscova, care a desfăşurat în ultimele săptămâni zeci de mii de militari în apropiere de fronteira Ucrainei, alimentând temeri cu privire la ooperaţiune militară de amploare.

Ucraina acuză Rusia de faptul că ar căuta un pretext să o invadeze, în timp ce Moscova dă asigurări că nu ameninţă pe numeni, denunţând totodată ”provocări” ucrainene.

Războiul din estul Ucrainei s-a soladt cu peste 13.000 de morţi din 2014, când a izbucnit în urma anexării Crimeei de către Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.