Germania se numără acum printre liderii mondiali în susţinerea apărării ucrainene, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video către concetăţeni, după ce cu două zile înainte îi mulţumise personal cancelarului Olaf Scholz pentru ceea ce a făcut pentru Ucraina în China. Joi, Zelenski l-a primit la Kiev pe vicecancelarul german Robert Habeck, în timp ce la Bruxelles cancelarul Scholz încerca să facă rost de încă şase sisteme Patriot pentru Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, am avut ocazia să mulţumesc Germaniei: Robert Habeck, vicecancelarul guvernului german, se află în prezent într-o vizită în Ucraina. Apreciem în mod deosebit leadership-ul Germaniei, care ne ajută nu numai pe noi, în Ucraina, să protejăm vieţi, ci şi întreaga Europă, pentru a păstra genul de Europă care ştie cum să fie paşnică, ştie cum să fie legală, ştie cum să aibă grijă de oameni”, a declarat Zelenski. „Germania se numără acum printre liderii mondiali în susţinerea apărării noastre”, a continuat el.

Şeful statului a precizat că a discutat cu Robert Habeck despre ce anume este necesar pentru a răspunde la toate provocările de securitate din acest an. „Am discutat cu domnul Habeck despre linia de front, despre nevoile noastre de apărare aeriană şi despre comunicarea corespunzătoare cu partenerii - cu ţările terţe care ne pot ajuta şi cu care prietenii noştri germani vor discuta despre acest lucru”, a afirmat Zelenski.

El a menţionat că Germania şi Ucraina au proiecte comune în privinţa producţiei de armament şi anunţat, pe de altă parte, că o conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei va avea loc în Germania.

„Bineînţeles, am discutat despre cooperarea la nivelul instituţiilor europene şi despre provocările economice. De asemenea, acordăm o atenţie deosebită proiectelor de producţie comună, activităţii noastre comune pentru a ne asigura că producţia noastră de apărare dă mai multă forţă ţărilor noastre şi securităţii comune a întregii Europe. Pregătim o conferinţă în Germania privind restaurarea Ucrainei, iar în activitatea noastră bilaterală specială am convenit ca acest format să fie axat, în special, pe industria de apărare - pe producţie, pe energie - pe restaurare, pe apărare aeriană. Ca întotdeauna cu Germania, vor exista rezultate!”, a spus Zelenski.

Cuvintele sale de laudă şi mulţumire la adresa Germaniei - care contrastează cu ironiile de la începutul războiului când Germania trimitea ca ajutoare Ucrainei căşti de protecţie, dar nu armament - vin după ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că Germania încearcă să găsească încă şase sisteme de apărare antiaeriană Patriot în ţările NATO, în plus faţă de cel pe care a promis anterior că îl va oferi suplimentar Ucrainei.

GERMANIA CAUTĂ SISTEME PATRIOT PENTRU UCRAINA

„Ştim că Ucraina are nevoie de sprijinul nostru acum. Ea are nevoie de un semnal clar că acesta va continua pentru o perioadă lungă de timp şi în mod permanent. Şi acesta este, de asemenea, obiectivul eforturilor noastre de a ne asigura că furnizăm suficiente arme, artilerie şi muniţie”, a spus cancelarul german, prezent la Bruxelles la summitul UE. Cancelarul german a adăugat că Germania este ţara care a adus "cea mai importantă contribuţie" la apărarea antiaeriană a Ucrainei, întrucât a anunţat recent transferul unui alt sistem Patriot, al treilea, din partea sa.

Potrivit Ukrainskaia Pravda, el a cerut şi altor state membre NATO să urmeze exemplul Berlinului „pentru a asigura o mai bună protecţie împotriva numeroaselor atacuri de care suferă în prezent Ucraina”.

„Am auzit că acum urmează să mai fie încă şapte sisteme (Patriot - n.r.). Unul dintre ele este al nostru. Şi sperăm că alte şase se vor găsi în contextul NATO. Şi am profitat de asemenea de ocazia de aici pentru a promova acest subiect în multe discuţii", a mărturisit Scholz.

Recent, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina a identificat 100 de sisteme de apărare antiaeriană în ţările aliate şi a cerut ca cel puţin şapte dintre acestea să fie transferate pentru a proteja oraşele ucrainene.

Cu o zi înainte, miniştrii germani de externe şi al apărării au anunţat într-o scrisoare către zeci de ţări o iniţiativă globală pentru a găsi echipamente suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina.

„Este important ca toţi cei care au cu adevărat influenţă să ne ajute, să ne ajute să protejăm cerul, oraşele noastre şi pe toţi copiii din Ucraina. Le mulţumesc tuturor celor care îşi investesc propriul timp, propria forţă, propria energie în Ucraina”, a transmis Zelenski în discursul său de joi seara.

PROPAGANDA RUSĂ, PERICULOASĂ CA O ARMĂ

În egală măsură, a mai subliniat el în discurs, Ucraina sporeşte eforturile şi face progrese în producţia proprie de armament, în special drone şi obuze. „ Au existat rezultate importante ale producţiei noastre interne de apărare: în special, am reuşit să creştem numărul de vehicule Bohdan pe care le producem lunar la 10 pe lună. Acesta este un rezultat bun. În general, există lucruri pozitive în producţia de armament. Apreciem în special tot ceea ce ţine de producţia de drone şi obuze. Sunt în mod constant recunoscător fiecărei companii şi fiecărui producător care oferă forţelor noastre de apărare şi securitate tot ceea ce au nevoie”, a spus Zelenski.

Un alt punct asupra căruia Zelenski a insistat în discursul său de joi seara se referă la necesitatea combaterii propagandei ruseşti.

„Am discutat despre situaţia din comunităţile de frontieră, inclusiv despre situaţia informaţională, despre accesul oamenilor la semnalul televiziunii ucrainene şi despre blocarea propagandei ruseşti. Propriile noastre evoluţii tehnice, ucrainene, ar trebui, de asemenea, să ne ajute în acest sens. Merită să ne amintim că propaganda rusă este urmată peste tot cel puţin de destabilizare şi, în cel mai rău caz, de o tentativă de ocupaţie”, a avertizat preşedintele ucrainean.

„La toate nivelurile, noi şi partenerii noştri trebuie să lucrăm împreună pentru a o contracara. Şi le mulţumesc tuturor celor din lume - tuturor liderilor, tuturor personalităţilor publice, tuturor politicienilor - care iau în serios necesitatea de a proteja oamenii de dezinformare şi de toate celelalte influenţe destabilizatoare ruseşti”, a arătat Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.