Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seara, în discursul către compatrioţi, că a emis un decret care prevede ca recruţii care servesc de aproape doi ani în războiul împotriva Rusiei să fie trecuţi în rezervă în următoarele două luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi (joi - n.r.) am emis un decret de eliberare a recruţilor - cei care au fost chemaţi la serviciul militar înainte de începerea invaziei la scară largă. Acum, la cererea comandamentului militar, avem nevoie de câteva săptămâni pentru procedurile pregătitoare de înlocuire a oamenilor în ceea ce priveşte sarcinile de apărare, iar din aprilie, recruţii vor fi trimişi în rezervă. Ştiu că unii dintre ei au semnat un contract pentru a servi în forţele de apărare. Le sunt recunoscător tuturor”, a spus Zelenski în alocuţiunea video de joi seară.

Decretul va permite un oarecare răgaz pentru militarii care au fost angajaţi în armată încă dinainte ca trupele ruseşti să fi trecut graniţa, în februarie 2022.

În plus, cei disponibilizaţi vor fi scutiţi de noi chemări la arme timp de 12 luni.

Ucraina îşi propune să desfăşoare acţiuni de contraofensivă în 2024, potrivit unuia dintre comandanţii săi
CITEȘTE ȘI Ucraina îşi propune să desfăşoare acţiuni de contraofensivă în 2024, potrivit unuia dintre comandanţii săi

Zelenski a mai anunţat că cei care au primit titluri de eroi şi familiile eroilor căzuţi la datorie vor primi câte un apartament. „Aceasta este noua noastră tradiţie de onoare specială pentru fiecare soldat al cărui curaj a devenit exemplar”, a anunţat Zelenski.

El a spus că joi a semnat decrete prin care a decorat încă 520 de membri ai forţelor armate. „Fiecare dintre ei merită recunoştinţa şi respectul nostru”, a spus liderul ucrainean.

În paralel cu demobilizarea celor care luptă de doi ani cu forţele ruse, un proiect de lege privind o nouă mobilizare, pentru a asigura un număr suficient de militari ucraineni, îşi croieşte drum prin parlamentul ucrainean, punctat de dezbateri aprinse în rândul deputaţilor şi în societate în general.

La mai mult de doi ani de la invazie, Ucraina se confruntă cu un deficit atât de oameni, cât şi de echipamente.

Rusia a făcut unele câştiguri teritoriale de-a lungul frontului de 1.000 km, în est şi sud, capturând în special, luna trecută, oraşul Avdiivka, dar a existat totuşi puţină mişcare de-a lungul liniilor de front.

Ţările occidentale continuă să promită sprijin pentru campania ucraineană de alungare a trupelor ruseşti, dar un pachet de ajutor promis de Washington a fost blocat de disputele politice din Congresul SUA.

CITEȘTE ȘI Rusia poate continua lupta în Ucraina cel puţin doi ani, avertizează spionajul lituanian

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.