Preşedintele ucrainean Volodimir Zelemnski acuză miercuri Rusia de faptul că a ”ţintit în mod deliberat”, în atacuri ruse, locuri folosite în exportul cerealelor ucrainene, la trei zile după expirarea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, şi după ce Rusia a efectuat atacuri, marţi şi miercuri, în regiunea Odesa, ale cărei porturi la Marea Neagră permiteau Kievului să-şi exporte cerealele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Teroriştii ruşi au ţintit deliberat infrastructurile acordului cerealelor”, acuză într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski.

El anunţă că vrea să ”consolideze protecţia persoanelor şi infrastructurilor portuare” ale Ucraine pentru a face faţă acestor atacuri ruseşti.

Moscova a ţinitit regiunea ucraineană Odesa, situată în sudul Ucrainei, miercuri dimineaţa, a doua noapte la rând, a acuzat guvernatorul local.

”Alerta s-a terminat! Detalii despre consecinţele atacului masiv” al Rusiei ”vor fi furnizate ulterior”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleg Kiper.

Forţe Aeriene ucrainene au anunţat că au detectat lansări de rachete de tip Kalibr, de la Marea Meagră, fără să facă precizări, într-o postare pe Telegram.

Oleg Kiper i-a îndemnat pe ”locuitorii întregii regiuni Odesa” să rămână în adăposturi.

PORTURI STRATEGICE

Într-o înregistrare video difuzată pe Telegram - în care susţine că arată consecinţele atacului, dar pe care AFP nu a putut să o verifice -, ferestre ale unei clădiri cu mai multe etaje apar avariate, iar ciburi sunt împrăştiate afară, pe jos.

Alerte aeriene au răsunat în noaptea de marţi spre miercuri în zece regiuni ucrainene.

În oraşul Odesa şi regiunea Odesa se află trei porturi prin care Ucraina putea - în cadrul ”Iniţiativei Cerealelor la Marea Neagră”, care a expirat luni seara - să exporte produse agricole, în pofida războiului şi blocadei pe care i-o impune Rusia.

Rusia a avertizat marţi Ucraina să nu exporte cereale la Marea Neagră, pentru că nu beneficiază de ”garanţii de securitate”, după expirarea Acordului de la Istanbul.

Marţi înainte de zori, rachete şi drone explozive lansate de Rusia asupra Odesei au fost ”distruse” de apărarea antiaeriană ucraineană, a anunţat guvernatorul.

”Fragmente de rachete distruse şi unda de şoc au avariat infrastructuri portuare şi mai multe locuinţe private”, anunţa el.

Moscova a anunţat, la rândul său, că a distrus cu un val de rachete ”instalaţiile în care se pregăteau acte teroriste împotriva Rusiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.