Zeci de mii de persoane au manifestat marţi la Dacca, îndemnând la boicotarea produselor franţuzeşti şi arzând o efigie a lui Emmanuel Macron, pe care-l acuză de ”adorarea Satanei”, după ce şeful statului francez a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit poliţiei, peste 40.000 de persoane participau la acest marş, organizat de către un partid islamist, dar oprit înainte să ajungă la Ambasada Franţei din capitala Bangladeshului.

Sute de poliţişti au ridicat baraje din sârmă ghimpată, pentru a bloca manifestanţii, care s-au dispersat fără violenţă.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Macron a devenit ţinta unor manifestaţii în mai multe ţări, după ce a promis ca Franţa să continue să apere acest tip de caricaturi, la un omagiu naţional, miercuri, al lui Samuel Paty, un profesor decapitat într-un atentat islamist, la 16 octombrie, pentru că le-a arătat unele dintre aceste caricaturi elevilor săi.

Manifestaţia, organizată de către Islami Andolan Bangladesh (IAB), unul dintre principalele partide islamiste din Bangladesh, a început în faţa principalei moschei din ţară, Mocheea Naţională Baitul Mukarram, în centrul capitalei.

Manifestanţii scandau sloganuri prin care îndemnau la ”boicotarea produselor franţuzeşti” şi la ”pedepsirea” lui Macron.

”Macron face parte dintre cei câţiva lideri care-l adoră pe Satana”, a spus mulţimii, la Moscheea Baitul Mukarram, un oficial de rang înalt din cadrul IAB, Ataur Rahman.

El a îndemnat Guvernul ”să-l dea afară” pe ambasadorul francez la Dacca.

Alt lider islamist, Hasan Jamal, a declarat că protestatarii ”vor doborî fiecare cărămidă” a sediului Ambasadei franţei, dacă ambasadorul nu este expulzat

”Franţa este inamicul musulmanilor. Cei care o reprezintă sunt, la rândul lor, inamicii noştri”, a declarat Nesar Uddin, un tânăr reprezentant al organizaţiei.

După oprirea manifestaţiei, protestatarii au continuat să defileze pe străzi adiacente, strigând sloganuri, îndemnând la boicotarea Franţei şi dând asigurări că ”Macron va plăti scump”.

Turcia a preluat conducerea unei furii tot mai puternice a lumii musulmane, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti şi a pus la îndoială ”sănătatea mentală” a lui Macron, în urma declaraţiilor preşedintelui francez, susţinut de o serie de lideri în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.