Zeci de mii de oameni şi-au abandonat locuinţele, în sudul Afganistanului, după zile de confruntări armate intense - aflate în curs - între talibani şi forţe afgane de securitate, au anunţat miercuri oficiali, în pofida faptului că la Doha au loc negocieri de pace, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Insurgenţii au lansat atacuri vizând oraşul Lashkar Gah, în provincia Helmand, unde situaţia este volatilă, ceea ce a determinat Statele Unite să efectueze atacuri aeriene în apărarea forţelor afgane.

Confruintările i-au obligat pe locuitori să plece, înghesuiţi pe motocliclete, în taxiuri sau autobuze.

”Peste 5.100 de familii sau 30.000 de persoane (...) au fugit din calea luptelor, pentru moment”, a declarat pentru AFP Sayed Mohammad Ramin, directorul Departamentului Refugiaţilor din Helmand.

”Unele familii locuiesc în continuare în stradă, la Lashkar Gah. Nu avem să le dăm corturi”, a spus el.

Un locuitor, Hekmatullah, declară că a fost nevoit să fugă după ce un obuz a căzut pe casa vecinilor săi şi a ucis două femei.

”Luptele erau atât de intense, încât nu am avut timp să-mi iau haine de schimb. Mi-am luat familia”, povesteşte un agricultor, Attaullah Afghan, care a fugit împreună cu 12 rude.

Confruntări armate continuau în cel puţin patru districte, miercuri, au anunţat oficiali afgani, după ce forţe de securitate au respins mai multe ofensive talibane în zonă.

Misiunea ONU în Afganistan (MANUA) a anunţat că mii de persoane au fugit şi îi îndeamnă pe combatanţii talibani şi forţele afgane de securitate ”să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii, inclusiv culoare securizate pentru cei care doresc să plece”.

Într-o coliziune a două elicoptere, miercuri, în districtul Nawa, în Helmand, s-a soldat cu moartea a nouă persoane, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului proviniei, Omar Zhwak.

Ministerul afgan al Aprării a anunţat  că anchetează acest incident.

Helmandul - un celebru bastion taliban - a fost teatrul a numeroase confruntări armate şi pierderi umane în rândul forţelor internaţionale, în cei 19 ani de război.

Un acord americano-taliban semnat în februarie la Doha, în Qatar, prevede ca insurgenţii să nu atace centre urbane şi să limiteze nivelul violenţei.

Statele Unite s-au angajat să-şi retragă toate trupele din Afganistan până în mai 2021, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii din partea talibanilor şi al deschiderii unor negocieri de pace cu Kabulul în Qatar.

Aceste negocieri au început luna trecută, la Doha, însă par să se afle într-un punct mort, în contextul în care cele două tabere nu reuşesc să se pună de acord asupra unei structuri de bază a negocierilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.